Kantonalni sud u Bihaću

Potvrđena optužnica protiv Safeta Begića zbog ratnih zločina

  • Izvor: ATV
  • 18.01.2023. 11:01

Kantonalni sud u Bihaću potvrdio je optužnicu protiv Safeta Begića iz Cazina zbog ratnog zločina protiv civilnog stanovništva i ratnih zarobljenika.

On se sumnjiči da je za vrijeme građanskog rata u BiH kao pripadnik vojne policije 510. brigade Armije RBiH nehumano postupao prema civilima i ratnim zarobljenicima, vršeći psihičko i fizičko zlostavljanje.

Konkretno, optužnicom se Begić Safetu stavlja na teret da je za vrijeme rata i oružanog sukoba u Bosni i Hercegovini između pripadnika Armije R BiH i pripadnika NO APZB, kao pripadnik vojne policije 510. brigade Armije RBiH, postupao suprotno pravilima međunarodnog humanitarnog prava, kršeći odredbe zajedničkog člana 3. stav 1. tačka a) Ženevske konvencije o zaštiti civilnih osoba za vrijeme rata od 12. augusta 1949. godine i zajedničkog člana 3. stav 1. tačka a) Ženevske konvencije o postupanju sa ratnim zarobljenicima od 12. augusta 1949. godine.

On se sumnjiči da je u hali Fabrike praškastih proizvoda u mjestu Ćoralići zlostavljao zarobljene pristalice Narodne odbrane Autonomne pokrajine Zapadna Bosna, tačnije simpatizera Fikreta Abdića.

Prema navodu tužilaštva, on se sumnjiči da je zarobljenike brutalno premlaćivao.