Kantonalni sud u Bihaću

Potvrđena optužnica protiv Safeta Begića zbog ratnih zločina

 • Izvor: ATV
 • 18.01.2023.11:01

Kantonalni sud u Bihaću potvrdio je optužnicu protiv Safeta Begića iz Cazina zbog ratnog zločina protiv civilnog stanovništva i ratnih zarobljenika.

On se sumnjiči da je za vrijeme građanskog rata u BiH kao pripadnik vojne policije 510. brigade Armije RBiH nehumano postupao prema civilima i ratnim zarobljenicima, vršeći psihičko i fizičko zlostavljanje.

Konkretno, optužnicom se Begić Safetu stavlja na teret da je za vrijeme rata i oružanog sukoba u Bosni i Hercegovini između pripadnika Armije R BiH i pripadnika NO APZB, kao pripadnik vojne policije 510. brigade Armije RBiH, postupao suprotno pravilima međunarodnog humanitarnog prava, kršeći odredbe zajedničkog člana 3. stav 1. tačka a) Ženevske konvencije o zaštiti civilnih osoba za vrijeme rata od 12. augusta 1949. godine i zajedničkog člana 3. stav 1. tačka a) Ženevske konvencije o postupanju sa ratnim zarobljenicima od 12. augusta 1949. godine.

On se sumnjiči da je u hali Fabrike praškastih proizvoda u mjestu Ćoralići zlostavljao zarobljene pristalice Narodne odbrane Autonomne pokrajine Zapadna Bosna, tačnije simpatizera Fikreta Abdića.

Prema navodu tužilaštva, on se sumnjiči da je zarobljenike brutalno premlaćivao.

 • 16:30 Vijesti u 16:30

  Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta svaki radni dan.

 • 16:50 Centar dana

  Volite popodne? Važno vam je da nakon napornog dana odahnete uz aktuelne teme, zabavu i savim nove i neobične priče iz cijelog svijeta? Uživate u programu koji okuplja interesantne goste i regionalne zvijezde?

 • 18:20 Biznis klub

  ‘Biznis klub’ novim konceptom približiće vam ekonomiju i pružiti vam relevantne aktuelnosti iz oblasti ekonomije i privrede, ispratiti ekonomska kretanja i trendove na globalnom nivou i istražiti njihov uticaj na rast i razvoj ekonomije u Srpskoj.

 • 18:55 Marketing

  Blok ekonomsko-propagandnog programa.

 • 19:00 ATV Vijesti

  Centalna informativna emisija ATV-a u kojoj donosimo pregled najvažnijih informacija i događaja iz zemlje, regiona i svijeta tačno u 19 časova.

 • 19:40 Marketing

  Blok ekonomsko-propagandnog programa.