Predmet "Golub"

Pretresi na više lokacija na području Banjaluke, Zenice i Novog Travnika

  • Izvor: ATV
  • 25.09.2023. 13:16

Pripadnici Granične policije BiH, po nalogu Tužilaštva BiH, vrše hapšenja osumnjičenih osoba za organizovani kriminali i pretrese na više lokacija na području Banjaluke, Zenice i Novog Travnika.

Ove aktivnosti su nastavak rada na predmetu "Golub", a usmjerene su na tri lica, koja su osumnjičena za organizovani kriminal, povezan sa neovlaštenim prometom većih količina "skanka", koji je sa područja Albanije, preko Crne Gore krijumčaren u BiH, kao i zemlje ЕU.

U ovom predmetu korišteni su dokazi dobijeni iz "Skaj" i "Anom" aplikacija, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

Nakon okončanja aktivnosti na terenu, postupajući tužilac donijeće odluku o daljim aktivnostima u ovom predmetu. 

U predmetu ”Golub” MUP RS je u martu prošle godine podnio prijavu Tužilaštvu BiH protiv osam osoba zbog sumnje da su počinili krivično djelo organizovani kriminal u vezi sa trgovinom drogom i oružjem.

Izvještajem su obuhvaćeni Blaženko Rašević, Žarko Joknić, Vlatko Blažević iz Travnika, Srećko Mandić, Dragan Gajić...

U okviru ove istrage policija je u feburaru prošle godine otkrila i oduzela pet kilograma marihuane. U pretresima je juče pronađen pištolj s okvirom, pancir, 4.700 evra za koje se sumnja da potiču od nelegalnih poslova...

Većina osumnjičenih i ranije je dovođena u vezu sa kriminalnom. Vlatko Blažević je u martu 2021. uhapšen u akciji "Vagon" kada je u kombiju kojim je upravljao policija pronašla 12 kilograma marihuane. Zajedno s njim tada je uhapšen i Tihomir Gudelj iz Trebinja. Predmet se nalazi u radu kod Republičkog javnog tužilaštva RS, ali nikakva optužnica protiv njih još nije podignuta.

Srećko Mandić je jedan od optuženih u predmetu "Volan", koji se odnosi na krađe automobila.

Blaženko Rašević je vlasnik kafića "Kontakt" na šetalištu u Palama, koji je pretresen u sklopu akcije "Golub".

Inače, Rašević se pominje i kao kum Dragana Gajića iz Nikšića, koji je u decembru 2020. godine uhapšen u Sarajevu, jer se lažno predstavljao kao pripadnik MUP-a Hrvatske. Utvrđeno je i da je u BiH koristio lažni identitet na ime Milan Bodlović. Dovodio se u vezu i sa trgovinom narkotika koji su iz Crne Gore krijumčareni na područje BiH.


Pratite nas i putem Vibera