Predsjednik Udruženja proljoprivrednika sela Semberije

Radić: Proizvodnja pšenice je neisplativa

  • Izvor: ATV
  • 07.11.2023. 08:16

Proizvodnja pšenice je neisplativa, kaže u ATV jutru Borško Radić, predsjednik Udruženja proljoprivrednika sela Semberije.

Radić ističe da čekaju sastanak sa Ministarstvom poljoprivrede, zahtjev su uputili i čekaju njihov odgovor. 

"Zahtjev smo poslali, čekamo da nas kontaktiraju da vidimo kad možemo održati sastanak. Prethodni smo imali prije 20 dana i najavljen je ovaj sad", kaže Radić.

On poručuje da je ministar Savo Minić izjavio da će podsticaji za pšenicu biti 500 KM, ali se poljoprivrednici nadaju da će to biti i više.

"Ne možemo reći da nismo zadovoljni sa 500 KM, ali na cijenu repro materijala i na onu cijenu pšenice koju smo imali ove godine reći ću vam osnovne stvari koje je lako sračunati. Na 400 dunuma pšenice sjeme košta 15.000 KM, đubrivo košta 12.000, ostale stvar zaštite, zakupi, prihranu koja dođe u proljeće i košta 20.000 KM. Kada sve saberete to prelazi 65.000 KM. Ja sam prošle godine imao 450 dunuma pšenice, faktura je bila 53.000 KM. Proizvodnja pšenice je neisplativa. Stava smo da Ministarstvo ona sredstva koja su bila predviđena za proizvodnju pšenice, pa ako je bilo 10-12 miliona, da bude toliko i u ovoj godini, pa bi podsticaj prešao 500 KM. Sjetva nikada nije bila teža, uslovi su bili teški. Raspored padavina je bio katastrofalan", kaže Radić.

On ističe da Ministarstvo pomaže u kontinuitetu.

"Što se tiče same mehanizacije i kapitalnih ulaganja, u ovoj godini smo otkako je novi ministar došao dobili smo više nego ikada do sada. Većina nas je ušla u kredite i pokupovala mašine. Ko god je bio voljan da kupi, niko nije odbijen. Svi zahtjevi su prošli. Da nije bilo tih mašina sigurno se ne bi moglo ući u ovako tešku sjetvu. Ove godine smo stvarno mislili kakav je učinak tih mašina. Što se tiče kapitalnih ulaganja, Ministarstvo poljoprivrede nam izlazi maksimalno u susret. Saradnja sa predstavnicima ministarstva, ministrom, svim službenicima, stvarno nemamo primjedbu. Svi ovi ljudi su digli kredite za vraćanje od Nove godine. Planiramo na narednom sastanku akcenat stavimo na isplatu samih podsticaja što se tiče kapitalnih ulaganja", kaže Radić.

Pratite nas i putem Vibera

  • 20:30 Serija: Od jutra do sutra (12+)

    ' ''Od jutra do sutra' u režiji Mihajla Vukobratovića zapravo je adaptacija argentiske serije 'Uspješni Pelsovi', i prati život iza i ispred kamera omiljenog TV para, Srne i Marka.

  • 21:00 Serija: Nasljednici (12+)

    ''Danska serija 'Nasljednici', otvara priču o porodici poznate i ekscentrične umjetnice, Veronike, koja nakon smrti svoju djecu stavlja na veliki ispit života. Gro, Frederik i Еmil očekuju pravednu podjelu imanja, no sve što je majka imala, ostavlja vanbračoj ćerci Signe.

  • 22:00 Film

    ''''Film

  • 00:10 Noćni program

    Noćni program