Предсједник Удружења прољопривредника села Семберије

Радић: Производња пшенице је неисплатива

  • Извор: АТВ
  • 07.11.2023. 08:16

Производња пшенице је неисплатива, каже у АТВ јутру Боршко Радић, предсједник Удружења прољопривредника села Семберије.

Радић истиче да чекају састанак са Министарством пољопривреде, захтјев су упутили и чекају њихов одговор. 

"Захтјев смо послали, чекамо да нас контактирају да видимо кад можемо одржати састанак. Претходни смо имали прије 20 дана и најављен је овај сад", каже Радић.

Он поручује да је министар Саво Минић изјавио да ће подстицаји за пшеницу бити 500 КМ, али се пољопривредници надају да ће то бити и више.

"Не можемо рећи да нисмо задовољни са 500 КМ, али на цијену репро материјала и на ону цијену пшенице коју смо имали ове године рећи ћу вам основне ствари које је лако срачунати. На 400 дунума пшенице сјеме кошта 15.000 КМ, ђубриво кошта 12.000, остале ствар заштите, закупи, прихрану која дође у прољеће и кошта 20.000 КМ. Када све саберете то прелази 65.000 КМ. Ја сам прошле године имао 450 дунума пшенице, фактура је била 53.000 КМ. Производња пшенице је неисплатива. Става смо да Министарство она средства која су била предвиђена за производњу пшенице, па ако је било 10-12 милиона, да буде толико и у овој години, па би подстицај прешао 500 КМ. Сјетва никада није била тежа, услови су били тешки. Распоред падавина је био катастрофалан", каже Радић.

Он истиче да Министарство помаже у континуитету.

"Што се тиче саме механизације и капиталних улагања, у овој години смо откако је нови министар дошао добили смо више него икада до сада. Већина нас је ушла у кредите и покуповала машине. Ко год је био вољан да купи, нико није одбијен. Сви захтјеви су прошли. Да није било тих машина сигурно се не би могло ући у овако тешку сјетву. Ове године смо стварно мислили какав је учинак тих машина. Што се тиче капиталних улагања, Министарство пољопривреде нам излази максимално у сусрет. Сарадња са представницима министарства, министром, свим службеницима, стварно немамо примједбу. Сви ови људи су дигли кредите за враћање од Нове године. Планирамо на наредном састанку акценат ставимо на исплату самих подстицаја што се тиче капиталних улагања", каже Радић.

Пратите нас и путем Вибера

  • 20:40 Серија: Љубавни залогаји (12+)

    Серија: Љубавни залогаји (12+)

  • 21:10 Филм: Екипа (12+)

    '"Екипа" је прича са сјајним хумором која говори о љубави, крими-комедија за све генерације, али је уједно и први филм који приказује српски фудбал и ривалитет између два највећа клуба – Партизана и Црвене звезде.

  • 22:40 Серија: Насљедници (12+)

    'Серија: Насљедници (12+)

  • 23:40 Серија: Ред Рок (16+) (Р)

    Серија: Ред Рок (16+) (Р)

  • 00:40 Ноћни програм

    Ноћни програм