Privedena u akciji SIPA

Službenici UIO BiH zabranjeno obavljanje dužnosti

  • Izvor: Agencije
  • 06.10.2023. 17:21

Sud BiH odredio je mjere zabrane D.K., službenici Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH zaposlenoj na graničnom prelazu Skelani koja je bila privedena u okviru akcije kodnog naziva "Plug".

Mjerama zabrane, između ostalog, izrečena je i zabrana obavljanja dužnosti i poslovnih aktivnosti u UIO.

Ona se sumnjiči za učestvovanje u nezakonitim radnjama prilikom uvoza duvana za nargile koji se uvozio iz Srbije u Bosnu i Hercegovinu.

"Uprava za indirektno oporezivanje u potpunosti podržava rad svih agencija za provođenje zakona u Bosni i Hercegovini, kao i rad pravosudnih institucija, te je na raspolaganju svim pomenutim tijelima u cilju potpune zakonitosti postupanja svakog zaposlenog u UIO. UIO poziva sve poreske obveznike i građane da prijave svaki oblik koruptivnog ponašanja bilo kog službenika Uprave za indirektno oporezivanje. Prijave se mogu izvršiti na broj telefona 080 02 06 07 ili na e-mail adresu: primjedbe@uino.gov.ba", navode iz UIO.

Pripadnici SIPA uhapsili su 13 osoba u utorak u sklopu operativne akcije „Plug“, koju su sproveli na području Kantona Sarajevo, Tuzlanskog kantona i opštine Srebrenica. U okviru akcije su pretresli stambene i poslovne objekte i pokretne stvari na 17 lokacija.

"Prilikom pretresa otkriveno je i privremeno oduzeto 3.250 kilograma duvana za nargilu, 509 kilograma uglja za nargilu, 15.400 evra, 3.350 KM i drugi predmeti koji mogu poslužiti kao dokaz da su počinjena krivična djela organizovani kriminal, nedopušten promet akciznih proizvoda, nedopušteno skladištenje robe, krijumčarenje i zloupotreba službenog položaja, propisana Krivičnim zakonom BiH", saopšteno je iz SIPA nakon sprovedene akcije.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi:
  • 10:40 Teletrgovina

    Teletrgovina

  • 10:55 Serija: Istine i laži (12+)

    Serija, koja je doživljela veliki regionalni uspjeh, i dalje je na samom vrhu gledanosti, u vama će sigurno izmamiti najiskrenija osećanja, a preprekama, dinamikom i napetim razvojem sudbina likova, 'kupiće vas' i postati vaša omiljena domaća serija.

  • 11:40 Teletrgovina

    Teletrgovina

  • 11:55 Vijesti

    Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta.

  • 12:00 Teletrgovina

    Teletrgovina

  • 12:15 Еmisija: Narod Priča (R)

    Autorska putopisno-reportažna emisija novinarke Biljane Stokić, otkriće vam šta srce naroda priča o Srpskoj, o tradiciji i istoriji naših gradova i sela, o njihovoj svakodnevici i borbi za očuvanje pravih vrijednosti, marljivom radu, vjeri, i ljubavi prema njihovoj i našoj, otadžbini.