Afera "Respiratori"

Suđenje Novaliću i ostalima: Svjedočili zaposleni u Agenciji za lijekove

  • Izvor: SRNA
  • 29.09.2021. 14:05

Član stručnog vijeća Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH Harun Avdagić ispričao je danas na suđenju federalnom premijeru Fadilu Novaliću i drugim optuženim za spornu nabavku respiratora, da ga je iz kabineta predsjednika entitetske Vlade zvao muškarac u vezi sa dobijanjem dozvole za uvoz medicinske opreme.

Avdagić je rekao da je moguće da ga je zvao Hasan Ganibegović iz Novalićevog kabineta kojeg je uputio na glavnog farmaceutskog inspektora u Agenciji Indiru Fazlagić, koja je, takođe, danas svjedočila.

Fazlagićeva je potvrdila da ju je, u vezi sa dobijanjem dozvole zvao Ganibegović, prenose federalni mediji.

Prije saslušanja svjedoka, tužilac Tužilaštva BiH Mirza Hukelić je rekao da je Tužilaštvo od Suda BiH dobilo pet podnesaka od Edite Kalajdžić u kojim navodi da je sa njenog mobilbog telefona, koji je deponovan u Tužilaštvu, korištena viber aplikacija upućena prema licima koje ona poznaje.

Osim Novalića, za spornu nabavku respiratora u vrijednosti od 10.530.000 KM optuženi su suspendovani direktor Federalne uprave civilne zaštite Fahrudin Solak, ministar finansija Federacije BiH Jelka Milićević i vlasnik preduzeća "Srebrena malina" Fikret Hodžić.

Novalić, Solak i Hodžić optuženi su za udruživanje radi činjenja krivičnih djela u vezi sa djelima zloupotreba položaja ili ovlaštenja, primanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu uticajem.

Njih optužnica tereti i za pranje novca, falsifikovanje ili uništenje poslovnih ili trgovačkih knjiga ili isprava, falsifikovanje službene isprave i povredu obaveze vođenja trgovačkih ili poslovnih knjiga i sastavljanja finansijskih izvještaja i njihovo falsifikovanje ili uništavanje.

Milićević je optužena za nesavjestan rad u službi. 

  • 12:40 Teletrgovina

    Teletrgovina

  • 12:55 Еmisija: Na ivici terena (R)

    ''Naši 'zlatni momci' Andrej Knežević i Ivan Dragičević i u novoj sezoni emisije 'Na ivici terena' upoznaće vas sa iskustvima igrača, njihovim ciljevima, željama, i približiti vam život velikih srpskih sportista koji su se već upisali u istoriju najvećih evropskih klubova.

  • 13:30 Еmisija: Еnergo klub (R)

    ''Gdje na jednom mjestu dobiti informacije iz energetike, kako globalne, a tako i domaće?

  • 13:55 Vijesti

    Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta.

  • 14:00 Teletrgovina

    Teletrgovina

  • 14:15 Serija: Ko te šiša (R)

    ''Humoristična hrvatska serija 'Ko te šiša' prati Žigmunda, vlasnika staromodnog frizerskog salona 'Salon za gospodu' i Božicu, vlasnicu modernog salona za dame 'Kolet', koji se nalaze jedan prekoputa, na jednom zagrebačkom trgu, a dijeli ih samo kafanica 'Pri Taubeku'.