Suđenje za poplavu

Svjedokinja sebe krivi za smrt brata

Brankica Mitrović, svjedok tužilaštva na suđenju bivšem gradonačelniku Doboja Obrenu Petroviću i nekadašnjem šefu Odsjeka civilne zaštite Milku Vidakoviću, izjavila je u Okružnom sudu u Banjaluci da ne traži krivično gonjenje optuženih, jer sebe smatra krivom što joj je u katastrofalnim poplavama u maju 2014. godine poginuo brat Marko Čakarević.

Petrovića i Vidakovića optužnica tereti za izazivanje opšte opasnosti jer su propustili da sprovedu mjere i upozore građane na dolazak poplavnog talasa čime su izazvali opasnost za život ljudi i imovine. Usljed toga je, kako se navodi u optužnici, u poplavama poginulo 11 osoba i pričinjena je ogromna materijalna šteta.

"Meni je u poplavama poginuo brat. Tijelo je pronađeno devet dana kasnije u Starom gradu, gdje je i stanovao. Sebe krivim što nikakve mjere nisam preduzela da ga spasim. Ne potražujem ništa od nikoga, samo da se ovo završi", rekla je Mitrović.

Ona kaže da je njen brat živio sam u kući i da je prijavila njegov nestanak. U tom momentu do njegove kuće nije mogla da dođe, ali je već drugi dan na licu mjesta bio njen sin. Četvrti dan od poplave u društvu supruga je došla do bratove kuće, ali iz emotivnih razloga u nju nije ulazila.

Ona je radila kao kuvar u hotelu "Integra" i kaže da je 15. maja već od pet časova ujutro bila na poslu. Dok je išla na posao vodu u gradu nije primjetila. Oko 7.30 od koleginice je čula da voda prodire, a oko 8.30 kaže da je čula sirene za uzbunu.

Voda rasla 20 cm na sat vremena

Radomir Todorović, koji je u to vrijeme radio u centru za obavještavanje pri Civilnoj zaštiti, ispričao je da je na dan poplave od sedam ujutro bio na poslu, te da zvao kolege u Zenici i Maglaju koji su mu rekli da voda "nadolazi malo jače". Ispričao je da je vodostaj rijeke Bosne u Doboju bio u porastu, te da je svakih sat vremena rastao za 20 centimetara.

"Svaki sat sam obavještavao svog načelnika i Milka Vidakovića. Oko 15 časova mi je rekao da nema potrebe da ga stalno zovem, već samo kada vodostaj budu na +400 cm, jer se na 450 proglašava vanredna odbrana od poplava. Rekao mi je da su već imali Štab, da prikupljaju podatke i slično", rekao je Todorović.

Njegovo svjedočenje odnosilo se mahom na dešavanja od 14. maja, što je u iskazu iz istrage zavedeno pod 13. maj. Međutim, Todorović je objasnio da je to greška i da 13. maja nije bio na poslu, već sutradan, te da se sve može provjeriti u dnevniku rada.

”Nek vam je Bog na pomoći”

Pojasnio je i da je tih dana bio na radio vezi sa Banjalukom, Sarajevom i slično, te mu se neko "ubacio u vezu" i saopštio da između Maglaja i Zenice već izvode stoku, jer voda naglo raste.

"Čovjek mi je rekao: "Nek vam je Bog na pomoći", jer mi osim Bosne imamo rijeku Krivaju i Usoru koje se spuštaju ka Doboju", rekao je Todorović.

Ispričao je da su službe bile u stalnom kontaktu i preduzimali potrebne mjere. Kaže da su ga 15. maja poslali na Liješće i da je tamo oko 8.30 časova video ljude i bagere kako rade i sipaju pijesak. Međutim, sve što bi nasuli za minut je odnosila voda. Odbrana nije imala prigovora na njegove svjedočenje, a ni u unakrsnom ispitivanju za ovog svjedoka nisu imali pitanja.

Tužilaštvo predložilo saslušanje svjedoka, koji nisu ispitani u istrazi

Tužilaštvo je tražilo da se danas saslušaju i svjedoci Velibor Ubiparipović, Samir Dizdarević i Vesna Dragomirović. Međutim, odbrana je tome prigovorila pojašnjavajući da se radi o svjedocima koje tužilaštvo tokom istrage uopšte nije ispitalo, niti su navedeni u optužnici, pa samim tim im nije poznato ni svojstvo i činjenice o kojima će svjedočiti. Tužilac Mustafa Jupić je potvrdio da ti svjedoci nisu saslušani u istrazi, ali razlog zbog čega to nije učinjen nije mogao da objasni, navodeći da je na predmetu tada radio drugi tužilac.

Nakon kratkih konsultacija sudsko vijeće, kojim predsjedava Zorica Baroš, usvojilo je prigovor odbrane i odbilo saslušanje navedenih svjedoka. Baroš je naglasila da se tužilaštvu ostavlja mogućnost da svjedoke sasluša u daljem postupku.

Suđenje se nastavlja 10. oktobra.

Pratite nas i putem Vibera