Brčko

Tužilaštvo intezivno radi na dokazivanju napada na novinara

Tužilaštvo Brčko distrikta intezivno radi na rješavanju slučajana napada na novinara portala ”times.ba" Mirzu Derviševića koji se dogodio 12. januara u restoranu u Brčkom, saopšteno je iz Tužilaštva.

Za napad je osumnjičen Bojan Radovanović (40) koji je nedugo nakon napada uhapšen i na teret mu se stavlja da je počinio krivična djela pokušaj nanošenja teških tjelesnik povreda i ugrožavanje sigurnosti.

”Organi krivičnog gonjenja u distriktu Brčko hitno preduzimaju radnje dokazivanja njegove krivične odgovornosti i neodložnog procesuiranja”, rekao je portparol brčanskog Tužilaštva Samir Beganović.

On navodi da je nakon prijave napada osumnjičeni uhapšen i, u skladu sa zakonom, zadržan 48 časova.

”Za to vrijeme je, uprkos izostanku zakonskih razloga za daljnje zadržavanje putem mjere pritvora, izvršena potrebna kriminalističko-tehnička obrada, kao i druge radnje važne za daljnji tok istrage i efikasno procesuiranje osumnjičenog. Osumnjičeni B. R. je odmah ispitan, a uz daljnje intenzivno postupanje Tužilaštva i policije u provođenju istrage. Donošenje tužilačke odluke u ovom predmetu očekuje se u vrlo kratkom roku”, rekao je Beganović.

Podsjeća da Tužilaštva i policij rade i na rješnjavanju napada na istog novinara koji se dogodio 19. avgusta 2023. godine u ulici Marina Držića.

”U tom slučaju trojica osumnjičenih izloženi su krivičnom progonu zbog sumnje da su prema Derviševiću počinili krivično djelo lake tjelesne povrede. Brojne potrebne radnje dokazivanja u ovom predmetu, nužne za donošenje zakonite i pravilne i tužilačke odluke, provode se bez bilo kakvog odlaganja”, saopštio je Beganović.

Dervišević je izjavio da je posljednji napad na njega najvjerovatnije motivisan objavljivanjem tekstova o firmi sa kojom je Radovanović navodno povezan, a kojoj je inspekcija zatvorila gradilište do daljnjeg.

Pratite nas i putem Vibera

  • 08:00 Еmisija: Agrar

    Aktuelne priče iz svijeta domaće i regionalne poljoprivrede.

  • 08:30 Еmisija: ATV jutro

    Aktuelne teme, najnovije informacije i zanimljivosti iz zemlje i svijeta.

  • 10:00 Serija: Istine i laži (12+)

    Serija, koja je doživljela veliki regionalni uspjeh, i dalje je na samom vrhu gledanosti, u vama će sigurno izmamiti najiskrenija osećanja, a preprekama, dinamikom i napetim razvojem sudbina likova, 'kupiće vas' i postati vaša omiljena domaća serija.

  • 10:30 Autošop magazin

    Za ljubitelje automobilizma, auto tržišta i najnovijih informacija o vašem ljubimcu.

  • 11:15 Teletrgovina

    Teletrgovina

  • 11:30 Еmisija: Agrar (R)

    Aktuelne priče iz svijeta domaće i regionalne poljoprivrede.