Uhapšeni u akciji "Brend"

Tužilaštvo: Stroge mjere zabrane za uhapšene carinike!

  • 28.02.2019. 19:26

Tužilaštvo BiH traži od Suda BiH stroge mjere zabrane za 11 osumnjičenih carinika koji su uhapšeni u utorak u akiciji kodnog naziva Brend, zbog sumnje da su primali mito kako ne bi pregledali robu koja se iz Hrvatske uvozila u BiH.

To znači, da bi svih 11 službenika Uprave za indirektno oporezivanje BiH trebalo da bude udaljeno sa svojih radnih mijesta. Neki od njih bi mogli i u kućni pritvor uz zabranu sastajanja sa svjedocima i osumnjičenima.

"Nakon ispitivanja osumnjičenih, postupajući tužilac posebnog odjeljenja za organizovani kriminal i korupciju BiH prijedlog za određivanje strogih mjera zabrane za 11 osumnjičenih carinskih službenika lišenih slobode u akciji "Brend"", kaže Boris Grubešić, portparol Tužilaštva BiH.

Iz Uprave za indirektno oporezivanje čekaju odluku Suda BiH. 

"U skladu sa tom odlukom Uprava za indirektno oporezivanje BiH će uraditi i naredne korake kad je u pitanju svaki pojedinačni službenik. Ukoliko se nekom od službenika odredi mjera pritvora, to znači automatsku suspenziju sa radnog mjesta do okončanja te izrečene mjere", poručuju iz Uprave za indirektno oporezivanje.

Akciju u kojoj su uhapšeni carinici sprovela je SIPA, po nalogu Tužilaštva BiH. U svemu su učestovali i službenici Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske i Ministarstva unutrašnjih poslova Posavskog kantona.

  • 14:45 Serija: Od jutra do sutra (12+) (R)

    ''''Od jutra do sutra' u režiji Mihajla Vukobratovića zapravo je adaptacija argentiske serije 'Uspješni Pelsovi', i prati život iza i ispred kamera omiljenog TV para, Srne i Marka.

  • 15:30 Serija: Krvavo cvijeće (12+)

    Strasna ljubavna priča dvoje pojedinaca.

  • 16:30 Vijesti u 16:30

    Pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta.

  • 16:50 Centar dana

    Volite popodne? Važno vam je da nakon napornog dana odahnete uz aktuelne teme, zabavu i savim nove i neobične priče iz cijelog svijeta? Uživate u programu koji okuplja interesantne goste i regionalne zvijezde?

  • 18:20 Еmisija: Еnergo klub

    Relevantne aktuelnosti iz oblasti proizvodnje električne energije.

  • 18:55 Marketing

    Blok ekonomsko-propagandnog programa.