Potjernica

Uhapšen Radojica Vuković, navodni šef ”duvanske mafije”

Radojica Vuković (47) iz Crne Gore, jedan od osumnjičenih u akciji ”Wolf”, uhapšen je na osnovu potjernice koju je 2020. godine za njim raspisao MUP Republike Srpske zbog organizovanog kriminala i šverca cigareta.

Vuković, koji je u javnosti pominjan i kao šef ”duvanske mafije, uhapšen je juče na Graničnom prelazu Hum kod Trebinja, prilikom ulaska u BiH. Nakon što je utvrđeno da je za njim raspisana potraga predat je u nadležnost Uprave za organizovani i teški kriminalitet MUP-a Srpske gdje je saslušan u svojstvu osumnjičenog.

”Policijski službenici UOTK nakon završene kriminalističke obrade danas su Tužilaštvu BiH predali R.V. iz Crne Gore. Protiv R.V. i drugih osoba tom tužilaštvu je 2020. godine podnesen izvještaj o počinjenim krivičnim djelima organizovani kriminal u vezi sa nedozvoljenim prometom akciznih proizvoda, krijumčarenjem i nedozvoljenim skladištenjem robe čijim izvršenjem je pribavljena protivpravnu imovinsku korist u iznosu od oko 600.000 KM”, saopštio je MUP RS.

Dodaju da su navedene aktivnosti realizovane u sklopu akcije ”Wolf” koju su zajednički radili MUP Srpske i Granična policije BiH usmjerene na otkrivanje i dokazivanje krivičnih djela iz oblasti krijumčarenja visokoakcize robe - cigareta.

U akciji je učestvovalo 250 policajaca, a uhapšeno je 13 osoba, ali ne i Vuković koji je tada izbjegao hapšenje i za njim je raspisana potraga. U javnosti se spekulisalo da je Vuković znao da se sprema akcija i da je sa druge lokacije preko video nadzora gledao istražioce kako mu pretresaju kuću.

Sumnjalo se da su osumnjičeni imali pomoć pojedinih ljudi iz Granične policije i MUP-a Srpske. Zbog pokušaja opstrusanja istrage s mjesta šefice istražnog odjela i kontakt tačke BiH sa Еvropolom smijenjena je Spomenka Markulj. Nekolicina inspektora MUP-a Srpske koji su učestvovali u akciji završili su iza rešetaka ili su dobili otkaze.

Iz Tužilaštva BiH tada je saopšteno da se osumnjičenima na teret stavlja da su iz Crne Gore krijumčarili i na ilegalnom tržištu u BiH distribuisali duvanske prerađevine i velike količine cigareta koje nisu bile obilježene akciznim markicama. 

Pratite nas i putem Vibera