Sud BiH

Za zapošljavanje uzeli 100.000 KM: Graničnim policajcima BiH pet godina zatvora

Sud BiH osudio je službenik Granične policije BiH Rejhana Rakovića (42) na četiri godine zatvora, a Kenita Čakića (28) na godinu dana zbog organizovane korupcije prilikom zapošljavanja kandidata u Graničnoj policiji BiH. Presudom im je oduzeto i oko 100.000 KM stečenih krivičnim djelom!

Rakoviću, koji je bio predsjednik Komisije za provođenje procedure konkursa za prijem radnika u GP BiH, presudom je oduzeto oko 100.000 KM protivpravo stečene imovinske koristi koja je pribavljena krivičnim djelom. Izrečena mu je i petogodišnja zabrana rada u svim policijskim agencijama u BiH.

Uz kaznu zatvora Čakiću je izrečena i novčana kazna od 1.000 KM, i oduzete mu je stečena korist u iznosu od 1.600 KM.

Presuda je izrečena nakon što su Raković i Čakić sa Tužilaštvom BiH sklopili sporazum o priznanju krivice, koji je Sud BiH prihvaito.

"Optuženi su priznali krivicu da su djelujući u okviru grupe, nezakonito zahtijevali i primali novac od kandidata, kako bi u okviru svojih ovlaštenja pogodovali njihovom prolasku na konkursu i zaposlenju u Graničnoj policiji BiH, a za sebe pribavljali nezakonitu imovinsku korist", saopštilo je Tužilaštvo BiH.

Dodaju da su optuženi priznali krivicu za krivično djelo udruživanje radi činjenja krivičnih djela, primanje dara i drugih oblika koristi, a Čakić i za davanje dara i drugih oblika koristi.

"Potpisivanjem sporazumnog priznanja optuženi su se odrekli prava na suđenje i prava na žalbu na presudu koju im je na osnovu sporazuma izrekao Sud BiH. Nakon prihvatanja sporazuma, predmet protiv svih optuženih pravosnažno je okončan bez daljeg provođenja sudskog postupka", navode u Tužilaštvu BiH.

U ovom predmetu optuženi su još i službenici GP BiH Еnsar Salčinović (31) i Ivica Sabljo (42), Armin Otuzbir zvani Pipa (31) i Mirza Ramljak (37).


Pratite nas i putem Vibera

  • 16:50 Centar dana

    Volite popodne? Važno vam je da nakon napornog dana odahnete uz aktuelne teme, zabavu i savim nove i neobične priče iz cijelog svijeta? Uživate u programu koji okuplja interesantne goste i regionalne zvijezde?

  • 18:20 Еmisija: Biznis klub

    '‘Biznis klub’ novim konceptom približiće vam ekonomiju i pružiti vam relevantne aktuelnosti iz oblasti ekonomije i privrede, ispratiti ekonomska kretanja i trendove na globalnom nivou i istražiti njihov uticaj na rast i razvoj ekonomije u Srpskoj.

  • 18:55 Marketing

    Blok ekonomsko-propagandnog programa.

  • 19:00 ATV Vijesti

    Centalna informativna emisija ATV-a u kojoj donosimo pregled najvažnijih informacija i događaja iz zemlje, regiona i svijeta tačno u 19 časova.

  • 19:40 Marketing

    Blok ekonomsko-propagandnog programa.

  • 19:42 Sport

    Pregled najvažnijih dnevnih sportskih dešavanja i informacija iz zemlje, regiona i svijeta.