Суд БиХ

За запошљавање узели 100.000 КМ: Граничним полицајцима БиХ пет година затвора

Суд БиХ осудио је службеник Граничне полиције БиХ Рејхана Раковића (42) на четири године затвора, а Кенита Чакића (28) на годину дана због организоване корупције приликом запошљавања кандидата у Граничној полицији БиХ. Пресудом им је одузето и око 100.000 КМ стечених кривичним дјелом!

Раковићу, који је био предсједник Комисије за провођење процедуре конкурса за пријем радника у ГП БиХ, пресудом је одузето око 100.000 КМ противправо стечене имовинске користи која је прибављена кривичним дјелом. Изречена му је и петогодишња забрана рада у свим полицијским агенцијама у БиХ.

Уз казну затвора Чакићу је изречена и новчана казна од 1.000 КМ, и одузете му је стечена корист у износу од 1.600 КМ.

Пресуда је изречена након што су Раковић и Чакић са Тужилаштвом БиХ склопили споразум о признању кривице, који је Суд БиХ прихваито.

"Оптужени су признали кривицу да су дјелујући у оквиру групе, незаконито захтијевали и примали новац од кандидата, како би у оквиру својих овлаштења погодовали њиховом проласку на конкурсу и запослењу у Граничној полицији БиХ, а за себе прибављали незакониту имовинску корист", саопштило је Тужилаштво БиХ.

Додају да су оптужени признали кривицу за кривично дјело удруживање ради чињења кривичних дјела, примање дара и других облика користи, а Чакић и за давање дара и других облика користи.

"Потписивањем споразумног признања оптужени су се одрекли права на суђење и права на жалбу на пресуду коју им је на основу споразума изрекао Суд БиХ. Након прихватања споразума, предмет против свих оптужених правоснажно је окончан без даљег провођења судског поступка", наводе у Тужилаштву БиХ.

У овом предмету оптужени су још и службеници ГП БиХ Енсар Салчиновић (31) и Ивица Сабљо (42), Армин Отузбир звани Пипа (31) и Мирза Рамљак (37).


Пратите нас и путем Вибера

  • 22:00 Серија: Насљедници (12+)

    'Серија: Насљедници (12+)

  • 23:00 Серија: Ред Рок (16+) (Р)

    Серија: Ред Рок (16+) (Р)