Kakanj

Župnik ga uhvatio u krađi, on ga zavezao pa nastavio razbojništvo

  • Izvor: Avaz
  • 29.10.2023. 12:55

Tužilaštvo Zeničko-dobojskog kantona, podiglo je optužnicu protiv Luke Čokare (22) iz Kaknja bog krivičnog djela razbojništvo iz člana 289. Stav 2. U vezi sa stavom 1. KZ FBiH.

Župniku zavezao ruke

Optužnica je u cijelosti potvrđena od strane sudije za prethodno saslušanje Kantonalnog suda u Zenica, saopšteno je iz Tužilaštva ZDK.

Čokara je uhapšen u Sarajevo gdje je pobjegao nakon razbojništva i napada na Žarka Vujicu, župnika crkve "Svetog Petra i Pavla" u Kaknju, koji se dogodio 2. septembra. Ovaj događaj uznemirio je javnost u BiH.

Prema navodima iz opužnice Čokara je iskoristio odsustvo oštećenog župnika i ušao u nezaključanu Župnu kancelariju.

- Kada se oštećeni nakon kratkog vremenskog perioda vratio u Župni ured, zaključavši ga iznutra, osumnjičeni je prišao župniku, te mu zaprijetio da će direktno napasti na njegov život, odnosno prijetnjom upotrebe hladnog oružja, noža koji je držao u ruci, je naredio oštećenom da legne na pod unutar Župnog ureda, te mu plastičnom vezicom zavezao ruke na leđima, tražeći od njega novac i sef, svjestan da će ovakvom prijetnjom nožem od župnika V. Ž. pribaviti protivpravnu imovinsku koristi oduzimanjem novca i pokretnih stvari, što je i htio, pa nakon što je osumnjičeni pronašao ključeve od sefa, i dalje prijeteći nožem oštećenom, istog vodio od jedne do druge prostorije Župnog ureda - navodi se u optužnici.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi:
  • 16:50 Centar dana

    Volite popodne? Važno vam je da nakon napornog dana odahnete uz aktuelne teme, zabavu i savim nove i neobične priče iz cijelog svijeta? Uživate u programu koji okuplja interesantne goste i regionalne zvijezde?

  • 18:20 Еmisija: Biznis klub

    '‘Biznis klub’ novim konceptom približiće vam ekonomiju i pružiti vam relevantne aktuelnosti iz oblasti ekonomije i privrede, ispratiti ekonomska kretanja i trendove na globalnom nivou i istražiti njihov uticaj na rast i razvoj ekonomije u Srpskoj.

  • 18:55 Marketing

    Blok ekonomsko-propagandnog programa.

  • 19:00 ATV Vijesti

    Centalna informativna emisija ATV-a u kojoj donosimo pregled najvažnijih informacija i događaja iz zemlje, regiona i svijeta tačno u 19 časova.

  • 19:40 Marketing

    Blok ekonomsko-propagandnog programa.

  • 19:42 Sport

    Pregled najvažnijih dnevnih sportskih dešavanja i informacija iz zemlje, regiona i svijeta.