"Turnir tokom sezone"

Kreće novo takmičenje u NBA

  • Izvor: B92
  • 03.11.2023. 12:50

Predstojeće noći prvi put u istoriji NBA lige kreće takmičenje koje je u ostatku svijeta često i najstarije u lokalnim okvirima - Kup.

Ipak, Amerikanci ne bi bili Amerikanci kada kod njih ne bi nešto bilo posebno.

U NBA Kupu, koji se po slobodnom prevodu zvanično zove "Turnir tokom sezone", ne radi se o potpuno nezavisnom takmičenju jer će se sve utakmice računati za ukupan učinak u sezoni.

Samo će dvoje finalista odigrati jednu dodatnu, 83. utakmicu, ali poenta pokretanja Kupa je davanje važnosti inače relativno nebitnim utakmicama u prvom dijelu sezone i, naravno, marketing.

Bitna stvar za igrače je da će svaki član šampionske ekipe zaraditi 500.000 dolara, finalisti po 200.000, poraženi polufinalisti po 100.000, a poraženi četvrtfinalisti po 50.000, što bi trebalo da ih dodatno motiviše.

Čeka nas pet utakmica po timu u grupnoj fazi pa nokaut runda i potom F4 završnica u Las Vegasu.

Reakcije američke javnosti i dalje su podijeljene, kao što su bile i prilikom uvođenja plej-ina prije nekoliko godina, koji se u praksi pokazao fantastičnim potezom.

Kada je u pitanju Kup, upitno je da li će klubovi te utakmice shvatati išta ozbiljnije nego dosadašnje mečeve u regularnom dijelu sezone, posebno u ovom prvom dijelu prije Ol-star vikenda.

To ćemo vidjeti već u noći s petka na subotu kada se igra prvo "kolo", a prve večeri na programu je sedam utakmica.

Nama najinteresantnija svakako će biti duel Nikole Jokića i Luke Dončića u okršaju Nagetsa i Maveriksa u Denveru.

Trideset NBA ekipa podijeljeno je u šest grupa - po tri na Istoku i Zapadu - te će po jednom igrati svako sa svakim od trećeg do 28. novembra.

Pobjednici grupa i dvije najbolje drugoplasirane ekipe plasiraće se u četvrtfinale (četvrti i peti decembar), a završni turnir najbolje četvorke igraće se u Las Vegasu, s polufinalima sedmog i finalom devetog decembra.

Grupe

Zapad A: Grizlisi, Sans, Lejkers, Džez, Trejlblejzers

Zapad B: Nagets, Klipers, Pelikans, Maveriks, Rokets

Zapad C: Kings, Voriors, Timbervulvs, Tander, Spars


Istok A: 76ers, Kavalirs, Hoks, Pejsers, Pistons

Istok B: Baks, Niks, Hit, Vizards, Hornets

Istok C: Seltiks, Nets, Reptors, Buls, Medžik


Pratite nas i putem Vibera

  • 13:55 Vijesti

    Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta svaki radni dan.

  • 14:00 Еmisija: Ćirilica (R)

    Provokativna pitanja i još provokativniji odgovori, bujica oprečnih stavova i reči, teorije i dokazi, neotkriveno – sve nosi urednički potpis Marića koji na interesantan način sučeljava različita mišljenja i ogoljava stvarnost.

  • 16:10 Naša Srpska (R)

    ''Svakog ponedjeljka u 18 časova i 20 minuta u emisiji 'Naša Srpska' pogledajte aktuelne teme iz privrede, turizma, zdravlja, kulture i sporta iz svih krajeva naše zemlje.

  • 16:30 Vijesti u 16:30

    Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta svaki radni dan.

  • 17:00 Serija: Nasljednici (12+) (R)

    ''Danska serija 'Nasljednici', otvara priču o porodici poznate i ekscentrične umjetnice, Veronike, koja nakon smrti svoju djecu stavlja na veliki ispit života. Gro, Frederik i Еmil očekuju pravednu podjelu imanja, no sve što je majka imala, ostavlja vanbračoj ćerci Signe.

  • 17:50 Putuj, probaj, zavoli sa Lazarom (R)

    ''Putuj, probaj, zavoli sa Lazarom (R)