"Турнир током сезоне"

Креће ново такмичење у НБА

  • Извор: Б92
  • 03.11.2023. 12:50

Предстојеће ноћи први пут у историји НБА лиге креће такмичење које је у остатку свијета често и најстарије у локалним оквирима - Куп.

Ипак, Американци не би били Американци када код њих не би нешто било посебно.

У НБА Купу, који се по слободном преводу званично зове "Турнир током сезоне", не ради се о потпуно независном такмичењу јер ће се све утакмице рачунати за укупан учинак у сезони.

Само ће двоје финалиста одиграти једну додатну, 83. утакмицу, али поента покретања Купа је давање важности иначе релативно небитним утакмицама у првом дијелу сезоне и, наравно, маркетинг.

Битна ствар за играче је да ће сваки члан шампионске екипе зарадити 500.000 долара, финалисти по 200.000, поражени полуфиналисти по 100.000, а поражени четвртфиналисти по 50.000, што би требало да их додатно мотивише.

Чека нас пет утакмица по тиму у групној фази па нокаут рунда и потом Ф4 завршница у Лас Вегасу.

Реакције америчке јавности и даље су подијељене, као што су биле и приликом увођења плеј-ина прије неколико година, који се у пракси показао фантастичним потезом.

Када је у питању Куп, упитно је да ли ће клубови те утакмице схватати ишта озбиљније него досадашње мечеве у регуларном дијелу сезоне, посебно у овом првом дијелу прије Ол-стар викенда.

То ћемо видјети већ у ноћи с петка на суботу када се игра прво "коло", а прве вечери на програму је седам утакмица.

Нама најинтересантнија свакако ће бити дуел Николе Јокића и Луке Дончића у окршају Нагетса и Маверикса у Денверу.

Тридесет НБА екипа подијељено је у шест група - по три на Истоку и Западу - те ће по једном играти свако са сваким од трећег до 28. новембра.

Побједници група и двије најбоље другопласиране екипе пласираће се у четвртфинале (четврти и пети децембар), а завршни турнир најбоље четворке играће се у Лас Вегасу, с полуфиналима седмог и финалом деветог децембра.

Групе

Запад А: Гризлиси, Санс, Лејкерс, Џез, Трејлблејзерс

Запад Б: Нагетс, Клиперс, Пеликанс, Маверикс, Рокетс

Запад Ц: Кингс, Вориорс, Тимбервулвс, Тандер, Спарс


Исток А: 76ерс, Кавалирс, Хокс, Пејсерс, Пистонс

Исток Б: Бакс, Никс, Хит, Визардс, Хорнетс

Исток Ц: Селтикс, Нетс, Репторс, Булс, Меџик


Пратите нас и путем Вибера

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 17:00 Серија: Насљедници (12+) (Р)

    ''Данска серија 'Насљедници', отвара причу о породици познате и ексцентричне умјетнице, Веронике, која након смрти своју дјецу ставља на велики испит живота. Гро, Фредерик и Емил очекују праведну подјелу имања, но све што је мајка имала, оставља ванбрачој ћерци Сигне.

  • 17:50 Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)

    ''Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)

  • 18:20 Серија: Љубавни залогаји (12+) (Р)

    Домаћи ситком ’Љубавни залогаји’ у режији Милорада Милиновића узбудљива је авантура два пријатеља Џонија и Шукија који на Дорћолу отварају ресторан ’на црно’, а који носи исти назив као и овај симпатични ситком.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.