Demokratska narodna partija i partneri

DNP poziva Vladu Crne Gore da ne podrži rezoluciju o Srebrenici

  • Izvor: SRNA
  • 08.05.2024. 16:19

Demokratska narodna partija (DNP) i njeni koalicioni partneri Prava i Slobodna Crna Gora pozvale su crnogorsku Vladu da ne podrži rezoluciju o Srebrenici u Generalnoj skupštini UN, jer ona ne doprinosi regionalnoj stabilnosti i pomirenju, već doliva ulje na vatru u veoma osjetljivom trenutku, kako regionalno, tako i geopolitički.

Lideri DNP-a Milan Knežević, te Prave i Slobodne Crne Gore Marko Milačić i Vladislav Dajković poručili su da buduće glasanje Vlade o ovoj rezoluciji u UN može imati značajan politički i diplomatski uticaj i dalekosežne negativne posljedice, prije svega po srpski narod u Crnoj Gori.

Na sastanku je ocijenjeno da, ukoliko Crna Gora odluči da podrži rezoluciju u UN, to može značajno narušiti odnose sa Srbijom i srpskim narodom u Srbiji i Republici Srpskoj, saopšteno je iz DNP-a.

Kojić: Bošnjaci spremni na sve, jer rezolucija o Srebrenici ne ide željenim tokom

Kojić: Bošnjaci spremni na sve, jer rezolucija o Srebrenici ne ide željenim tokom

"Zbog toga pozivamo premijera Milojka Spajića i Vladu Crne Gore da ozbiljno uzmu u obzir stabilnost i sprečavanje dodatnih polarizacija u crnogorskom društvu i uzdrže se od glasanja za rezoluciju", navodi se u saopštenju DNP-a.

Ukazano je da, bez obzira na to što je Crna Gora mala država, stav, odluka i glasanje Vlade daleko nadmašuju veličinu i međunarodni značaj zemlje s obzirom na to da u Crnoj Gori više od trećine stanovništva čine Srbi, te činjenice da joj je najbliži susjed Srbija koja je meta ove rezolucije, kao i čitav srpski narod.

"Kao multietnička država Crna Gora treba i mora da cijeni važnost postizanja nacionalnog konsenzusa o osjetljivim pitanjima, kao što su događaji u Srebrenici, ali donošenje jednostranih odluka bez široke podrške različitih strana dovešće do dalje polarizacije i podijeljenosti društva, čemu se najoštrije protivimo", zaključuje se u saopštenju DNP-a.

Pratite nas i putem Vibera