Демократска народна партија и партнери

ДНП позива Владу Црне Горе да не подржи резолуцију о Сребреници

  • Извор: СРНА
  • 08.05.2024. 16:19

Демократска народна партија (ДНП) и њени коалициони партнери Права и Слободна Црна Гора позвале су црногорску Владу да не подржи резолуцију о Сребреници у Генералној скупштини УН, јер она не доприноси регионалној стабилности и помирењу, већ долива уље на ватру у веома осјетљивом тренутку, како регионално, тако и геополитички.

Лидери ДНП-а Милан Кнежевић, те Праве и Слободне Црне Горе Марко Милачић и Владислав Дајковић поручили су да будуће гласање Владе о овој резолуцији у УН може имати значајан политички и дипломатски утицај и далекосежне негативне посљедице, прије свега по српски народ у Црној Гори.

На састанку је оцијењено да, уколико Црна Гора одлучи да подржи резолуцију у УН, то може значајно нарушити односе са Србијом и српским народом у Србији и Републици Српској, саопштено је из ДНП-а.

Којић: Бошњаци спремни на све, јер резолуција о Сребреници не иде жељеним током

Којић: Бошњаци спремни на све, јер резолуција о Сребреници не иде жељеним током

"Због тога позивамо премијера Милојка Спајића и Владу Црне Горе да озбиљно узму у обзир стабилност и спречавање додатних поларизација у црногорском друштву и уздрже се од гласања за резолуцију", наводи се у саопштењу ДНП-а.

Указано је да, без обзира на то што је Црна Гора мала држава, став, одлука и гласање Владе далеко надмашују величину и међународни значај земље с обзиром на то да у Црној Гори више од трећине становништва чине Срби, те чињенице да јој је најближи сусјед Србија која је мета ове резолуције, као и читав српски народ.

"Као мултиетничка држава Црна Гора треба и мора да цијени важност постизања националног консензуса о осјетљивим питањима, као што су догађаји у Сребреници, али доношење једностраних одлука без широке подршке различитих страна довешће до даље поларизације и подијељености друштва, чему се најоштрије противимо", закључује се у саопштењу ДНП-а.

Пратите нас и путем Вибера

  • 23:20 Муззик топ 20

    Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.

  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм