Zagreb

Domaćin imao neugodan susret u podrumu: Digla je glavu i prostrijelila ga pogledom

  • Izvor: Večernji.hr
  • 05.05.2024. 11:30

Članovi zagrebačkog Skloništa za nezbrinute životinje Dumovec u petak naveče, 3. maja, intervenisali su zbog zmije koja se smjestila u podrumu jednog čovjeka koji živi u Maksimiru.

"Ono kad ti vikend počne sa zmijom na bačvi... Baš je to sinoć doživio jedan naš sugrađanin u Maksimiru. Sišao je u podrum kuće, a sa bačve ga je zmija prostrijelila pogledom. Kako bi ga bolje osmotrila, podigla je glavu, a budući da je u pitanju bila odrasla jedinka, djelovala mu je zastrašujuće", pišu iz Dumovca.

"Čovjek nije znao šta učiniti. Sam se nije usudio micati zmiju, a nije se mogao ni opustiti znajući da mu je u kući nepozvan gost. Članovi porodice nisu se dvoumili kako riješiti stvar. Pozvali su nas. Bjelicu smo preuzeli i odvezli do mjesta u prirodi gdje će moći nastaviti mirno živjeti", dodaju.

Podsjetimo, Hrvatska je dom za ukupno 15 vrsta zmija pa je po tome zemlja među bogatijima u Еvropi. Njemačka, na primjer, bilježi tek sedam vrsta zmija.


Ženu ugrizao poskok: Doktor savjetuje šta da radite u ovakvim slučajevima

Ženu ugrizao poskok: Doktor savjetuje šta da radite u ovakvim slučajevima

Tri su otrovnice na hrvatskom području – riđovka, poskok i žutokrug.

"Riđovku najčešće nalazimo u Slavoniji, iako je ima i u drugim dijelovima Hrvatske. Poskoke pronalazimo na potezu od Like pa sve do južne Dalmacije, a ima ih i na zapadnom dijelu Papuka, gdje je mirnije. Žutokrug se sreće na nešto većim nadmorskim visinama, primjerice od 1.000 metara, ja sam ja ugledao kod planinarskog doma Alan na Velebitu", kazao je ranije za "Večernji list" zmijolovac Vlado Lađarević.

"Svaki ugriz zmije preporučljivo je prijaviti ljekaru. Zmije imaju veliku količinu bakterija pa ako svojim sjekutićima dovedu te bakterije u kontakt s našim krvotokom, može doći do otrovanja. Kao i zarđali čavao što može napraviti probleme, tako može i ugriz zmije. Ako je uz to i otrovnica, tada imamo još veći problem pa je neophodno dobiti protivotrov", ističe Lađarević.


Radnici Gradske čistoće spasili život mladiću: Jedna stvar im poljuljala vjeru u ljude

Radnici Gradske čistoće spasili život mladiću: Jedna stvar im poljuljala vjeru u ljude

Inače, bjelica, koju je Zagrepčanin pronašao u svom domu, relativno je tanka zmija s izduženom glavom. Odrasle jednike mjere od 90 do 140 centimetara, a veći primjerci su znali dostići i do 225 centimetara. Osnovna boja bjelice varira od žuto-smeđe, sivo-smeđe do maslinaste boje, a šare na leđima se uglavnom sastoje od četiri crne pruge. 


(Foto: Dumovec)

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi:
  • 18:55 Marketing

    Blok ekonomsko-propagandnog programa.

  • 19:00 ATV Vijesti

    Centalna informativna emisija ATV-a u kojoj donosimo pregled najvažnijih informacija i događaja iz zemlje, regiona i svijeta tačno u 19 časova.

  • 20:00 Serija: Ljubavni zalogaji (12+)

    ' '''Domaći sitkom ’Ljubavni zalogaji’ u režiji Milorada Milinovića uzbudljiva je avantura dva prijatelja Džonija i Šukija koji na Dorćolu otvaraju restoran ’na crno’, a koji nosi isti naziv kao i ovaj simpatični sitkom.

  • 20:30 Serija: Od jutra do sutra (12+)

    ' ''Od jutra do sutra' u režiji Mihajla Vukobratovića zapravo je adaptacija argentiske serije 'Uspješni Pelsovi', i prati život iza i ispred kamera omiljenog TV para, Srne i Marka.

  • 21:00 Serija: Nasljednici (12+)

    ''Danska serija 'Nasljednici', otvara priču o porodici poznate i ekscentrične umjetnice, Veronike, koja nakon smrti svoju djecu stavlja na veliki ispit života. Gro, Frederik i Еmil očekuju pravednu podjelu imanja, no sve što je majka imala, ostavlja vanbračoj ćerci Signe.

  • 22:00 Film

    ''''Film