Загреб

Домаћин имао неугодан сусрет у подруму: Дигла је главу и простријелила га погледом

  • Извор: Вечерњи.хр
  • 05.05.2024. 11:30

Чланови загребачког Склоништа за незбринуте животиње Думовец у петак навече, 3. маја, интервенисали су због змије која се смјестила у подруму једног човјека који живи у Максимиру.

"Оно кад ти викенд почне са змијом на бачви... Баш је то синоћ доживио један наш суграђанин у Максимиру. Сишао је у подрум куће, а са бачве га је змија простријелила погледом. Како би га боље осмотрила, подигла је главу, а будући да је у питању била одрасла јединка, дјеловала му је застрашујуће", пишу из Думовца.

"Човјек није знао шта учинити. Сам се није усудио мицати змију, а није се могао ни опустити знајући да му је у кући непозван гост. Чланови породице нису се двоумили како ријешити ствар. Позвали су нас. Бјелицу смо преузели и одвезли до мјеста у природи гдје ће моћи наставити мирно живјети", додају.

Подсјетимо, Хрватска је дом за укупно 15 врста змија па је по томе земља међу богатијима у Европи. Њемачка, на примјер, биљежи тек седам врста змија.


Жену угризао поскок: Доктор савјетује шта да радите у оваквим случајевима

Жену угризао поскок: Доктор савјетује шта да радите у оваквим случајевима

Три су отровнице на хрватском подручју – риђовка, поскок и жутокруг.

"Риђовку најчешће налазимо у Славонији, иако је има и у другим дијеловима Хрватске. Поскоке проналазимо на потезу од Лике па све до јужне Далмације, а има их и на западном дијелу Папука, гдје је мирније. Жутокруг се среће на нешто већим надморским висинама, примјерице од 1.000 метара, ја сам ја угледао код планинарског дома Алан на Велебиту", казао је раније за "Вечерњи лист" змијоловац Владо Лађаревић.

"Сваки угриз змије препоручљиво је пријавити љекару. Змије имају велику количину бактерија па ако својим сјекутићима доведу те бактерије у контакт с нашим крвотоком, може доћи до отровања. Као и зарђали чавао што може направити проблеме, тако може и угриз змије. Ако је уз то и отровница, тада имамо још већи проблем па је неопходно добити противотров", истиче Лађаревић.


Радници Градске чистоће спасили живот младићу: Једна ствар им пољуљала вјеру у људе

Радници Градске чистоће спасили живот младићу: Једна ствар им пољуљала вјеру у људе

Иначе, бјелица, коју је Загрепчанин пронашао у свом дому, релативно је танка змија с издуженом главом. Одрасле једнике мјере од 90 до 140 центиметара, а већи примјерци су знали достићи и до 225 центиметара. Основна боја бјелице варира од жуто-смеђе, сиво-смеђе до маслинасте боје, а шаре на леђима се углавном састоје од четири црне пруге. 


(Фото: Думовец)

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 20:00 Серија: Љубавни залогаји (12+)

    ' '''Домаћи ситком ’Љубавни залогаји’ у режији Милорада Милиновића узбудљива је авантура два пријатеља Џонија и Шукија који на Дорћолу отварају ресторан ’на црно’, а који носи исти назив као и овај симпатични ситком.

  • 20:30 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    ' ''Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 21:00 Серија: Насљедници (12+)

    ''Данска серија 'Насљедници', отвара причу о породици познате и ексцентричне умјетнице, Веронике, која након смрти своју дјецу ставља на велики испит живота. Гро, Фредерик и Емил очекују праведну подјелу имања, но све што је мајка имала, оставља ванбрачој ћерци Сигне.

  • 22:00 Филм

    ''''Филм