Riješene nedoumice

Evo kako se ulazi u Hrvatsku

  • 18.05.2020. 13:14

Za ulazak u Hrvatsku nije potreban test na Kovid - 19 niti hrvatskim niti stranim državljanima, potvrđeno je za ATV u Ministarstvu unutrašnjih poslova Hrvatske.

Izmijenjenom Odlukom o privremenoj zabrani prelaska preko graničnih prelaza Republike Hrvatske omogućen je ulazak stranim državljanima u Republiku Hrvatsku ukoliko se radi o:
 
- poslovnim razlozima ili drugom privrednom interesu za RH,
 
- neodgodivim ličnim razlozima.

Ukoliko se radi o poslovnoj posjeti, državljani EU/EGP moraju na graničnom prelazu pokazati dokumentaciju iz koje je vidljiv privredni interes za RH ili dokaz o interesu privrednog subjekta za ulazak te osobe ili poziv na poslovni sastanak.  Pod tu kategoriju spada i dokaz o plaćenom smještaju ili rezervacija za apartman/hotel, ugovor o paušalnom zakupu prostora u kampu, rezervacija parcele u kampu, najam turističkog broda ili jedrilice, uplaćene ili dogovoreni turistički obilasci RH kao i čitav drugi spektar turistički aktivnosti, zatim suvlasništvo u fabrikama registrovanim u RH, posjet stomatološkim ambulantama i sl.

Kod neodgodivih ličnih razloga strani državljani moraju imati dokumentaciju kojom se dokazuje posjedovanje nekretnine koja se nalazi u RH, broda, dokumentaciju iz koje je vidljivo da je dolazak u svrhu sahrane člana porodice. Pod ovu kategoriju kao mogući razlog može biti i briga o članovima porodice, naročito onim starije životne dobi, dolazak zbog učešća na sudskim ročištima ili polaganja državne mature, dolazak do finansijskih institucija ukoliko stranci primaju platu ili penziju od RH poslodavca, vjenčanje člana porodice i sl. 
 

Tagovi:
  • 12:00 Teletrgovina

    Teletrgovina

  • 12:15 Еmisija: Putuj, probaj, zavoli (R)

    '''Putuj, probaj, zavoli sa Lazarom' otkriće vam čari turizma i gastronomije širom Republike Srpske i odvešće vas na poznata, manje poznata, pa čak i sasvim nepoznata mjesta.

  • 12:40 Teletrgovina

    Teletrgovina

  • 12:55 Еmisija: Na ivici terena (R)

    ''Naši 'zlatni momci' Andrej Knežević i Ivan Dragičević i u novoj sezoni emisije 'Na ivici terena' upoznaće vas sa iskustvima igrača, njihovim ciljevima, željama, i približiti vam život velikih srpskih sportista koji su se već upisali u istoriju najvećih evropskih klubova.

  • 13:30 Еmisija: Agrar (R)

    ''Еmisija: Agrar (R)

  • 13:55 Vijesti

    Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta.