Jovanović potvrdio

Formirano jedinstveno tržište rada "Otvorenog Balkana"

  • Izvor: SRNA
  • 23.01.2024. 10:39

Ministar informisanja i telekomunikacija Srbije Mihailo Jovanović izjavio je da će ubuduće svaki građanin Srbije, Albanije i Sjeverne Makedonije koji se registruje na portalu elektronske uprave svoje zemlje, moći da postane i građanin "Otvorenog Balkana", odnosno da radi u bilo kojoj od tih zemalja bez boravišne ili radne dozvole.

Jovanović je naveo da je protokolima, koji su potpisani juče u Skoplju u okviru inicijative "Otvoreni Balkan", završen administrativni dio formiranja jedinstvenog tržišta rada u tri zemlje članice inicijative.

"To znači da će praktično radnici iz Albanije ili Severne Makedonije moći da dođu u Srbiju da rade bez ikakvih administrativnih i bilo kakvih drugih prepreka ili za te građane ili za njihove poslodavce i da će moći slobodno da rade u Srbiji bez potrebe da imaju boravišnu dozvolu, da imaju neke radne dozvole. Naravno, isto važi i za državljane Srbije ako odu u Albaniju ili Sjevernu Makedoniju", rekao je Jovanović za RTS.


Sjajne vijesti za građane: Šta će biti s kreditima

Sjajne vijesti za građane: Šta će biti s kreditima

Građani ove tri zemlje mogu da konkurišu na tržištu rada preko svih nacionalnih portala elektronske uprave.

"Svako ko ima nalog na portalu elektronske uprave, moći će istovremeno da postane i građanin `Otvorenog Balkana` i da dobije svoj `open Balkan` identifikacioni broj i odmah da aplicira za slobodan pristup tržištu rada. Dobiće jedinstvenu potvrdu sa kju-ar (QR) kodom, sa kojom će moći da ode kod svog poslodavca", objasnio je Jovanović.

Podsjećajući da je prelazak granica između ove tri zemlje odavno omogućen samo sa ličnom kartom, Jovanović je ocijenio da će sve to zajedno pomoći u daljem razvoju srpske privrede i bržoj fluktuaciji radne snage, što je bitno i u kontekstu specijalizovane izložbe koja će se održati u Beogradu "Еkspo 2027".

Jovanović je naveo da će postojati uvid u sva slobodna radna mjesta u tri države, kao i da su nacionalne službe za zapošljavanje sastavni dio tog sistema.


Imaju 22 djece: Pogledajte kako izgleda njihov dan

Imaju 22 djece: Pogledajte kako izgleda njihov dan

On je dodao da drugi protokol koji je juče potpisan omogućuje da se sa nalogom na e-upravi jedne zemlje mogu koristiti elektronske usluge na portalima drugih zemalja.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi: