Јовановић потврдио

Формирано јединствено тржиште рада "Отвореног Балкана"

  • Извор: СРНА
  • 23.01.2024. 10:39

Министар информисања и телекомуникација Србије Михаило Јовановић изјавио је да ће убудуће сваки грађанин Србије, Албаније и Сјеверне Македоније који се региструје на порталу електронске управе своје земље, моћи да постане и грађанин "Отвореног Балкана", односно да ради у било којој од тих земаља без боравишне или радне дозволе.

Јовановић је навео да је протоколима, који су потписани јуче у Скопљу у оквиру иницијативе "Отворени Балкан", завршен административни дио формирања јединственог тржишта рада у три земље чланице иницијативе.

"То значи да ће практично радници из Албаније или Северне Македоније моћи да дођу у Србију да раде без икаквих административних и било каквих других препрека или за те грађане или за њихове послодавце и да ће моћи слободно да раде у Србији без потребе да имају боравишну дозволу, да имају неке радне дозволе. Наравно, исто важи и за држављане Србије ако оду у Албанију или Сјеверну Македонију", рекао је Јовановић за РТС.


Сјајне вијести за грађане: Шта ће бити с кредитима

Сјајне вијести за грађане: Шта ће бити с кредитима

Грађани ове три земље могу да конкуришу на тржишту рада преко свих националних портала електронске управе.

"Свако ко има налог на порталу електронске управе, моћи ће истовремено да постане и грађанин `Отвореног Балкана` и да добије свој `опен Балкан` идентификациони број и одмах да аплицира за слободан приступ тржишту рада. Добиће јединствену потврду са кју-ар (QР) кодом, са којом ће моћи да оде код свог послодавца", објаснио је Јовановић.

Подсјећајући да је прелазак граница између ове три земље одавно омогућен само са личном картом, Јовановић је оцијенио да ће све то заједно помоћи у даљем развоју српске привреде и бржој флуктуацији радне снаге, што је битно и у контексту специјализоване изложбе која ће се одржати у Београду "Експо 2027".

Јовановић је навео да ће постојати увид у сва слободна радна мјеста у три државе, као и да су националне службе за запошљавање саставни дио тог система.


Имају 22 дјеце: Погледајте како изгледа њихов дан

Имају 22 дјеце: Погледајте како изгледа њихов дан

Он је додао да други протокол који је јуче потписан омогућује да се са налогом на е-управи једне земље могу користити електронске услуге на порталима других земаља.

Пратите нас и путем Вибера

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Серија: Авиоџије (Р) (12+)

    'Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    'Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Ова занимљива и узбудљива прича прати Дилан, младу дјевојку која своје снове мора да стави по страни и уда се за Барана, који би женидбом са њом прекинуо дугогодишњу крвну освету између њихових породица, Карабеј и Демир.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?