Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa

Košarac: Potrebno regionalno povezivanje, Srpska talac političkih predrasuda

  • Izvor: SRNA
  • 29.03.2023. 14:33

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac rekao je da u okviru inicijative "Otvoreni Balkan", o kojoj će biti riječi i na ovogodišnjem "Jahorina ekonomskom forumu", postoji potreba zaštite interesa privrednika u BiH, ali i racionalnijeg sagledavanja regionalne saradnje.

Košarac je izrazio žaljenje zbog toga što političke predrasude iz Federacije BiH /FBiH/ koče i privrednike Republike Srpske.

"Mi smo taoci takvih političkih predrasuda. Nadam se da ćemo sa novom Vladom Federacije i poslovnom zajednicom jače i otvorenije tretirati ovo pitanje", rekao je Košarac novinarima u Banjaluci povodom organizovanja šestog "Jahorina ekonomskog foruma".

On je rekao da Republika Srpska i njene institucije vode adekvatnu politiku s ciljem privlačenja investicija.

"Ova vrsta aktivnosti koju sprovodi Privredna komora mapira Republiku Srpsku kao adekvatnu adresu za razgovore o svim regionalnim izazovima. Ovakve politike idu u pravcu naše spremnosti za globalne izazove, ali i za razvijanje regionalne saradnje", dodao je Košarac.

On je istakao da će ministarstvo kojim rukovodi svaki put podržati napore institucija da se razgovara o regionalnim problemima i izazovima.

"Ministarstvo će podržati institucije i drugog entiteta kada se iskaže potreba da se afirmativno zagovaraju interesi privrednika Republike Srpske i Federacije BiH", rekao je Košarac.

Predsjednik Organizacionog odbora "Jahorina ekonomskog foruma" Goran Račić rekao je da je tema ovogodišnjeg foruma "Regionalne inicijative i BiH - Berlinski proces i/ili Otvoreni Balkan", te da će okupiti 100 učesnika, panelista i moderatora, koji će govoriti na 14 panela.

"Stalo nam je da ovu temu aktuelizujemo, da kvalitetno pričamo o benefitima regionalnih inicijativa. Dobili smo podršku od institucionalnih pokrovitelja, predsjednika Republike Srpske, Vlade i Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Svjetu ministara", naglasio je Račić.

On je naveo da će biti riječi i o temama mladih, digitalizacije, energetike, poljoprivrede, kao i tržištu nekretnina.

"Mi smo spremni da ponudimo inicijativu o ostanku mladih ljudi, sa prijedlogom povrata PDV-a za kupce prve nekretnine", istakao je Račić.

Kada je riječ o odluci Vlade Srpske o prekidu saradnje sa američkim i britanskim diplomatama u BiH zbog antidejtonskog djelovanja, Račić, koji je predsjednik Područne privredne komore Banjaluka, smatra da se taj stav ne odnosi na privrednu saradnju.

"Imamo saradnju sa tim zemljama koja nije na nivou saradnje sa zemljama CEFTA ili EU, to je negdje oko 90 odsto ukupne spoljnotrgovinske razmjene Srpske. Stalo nam je da tu saradnju proširujemo i sa drugim regionima i ne bih dao sebi za pravo da spekulišem i donosim neke zaključke kada još ne znamo o čemu je riječ", rekao je Račić, odgovarajući na pitanje novinara.

Predsjednik programskog odbora Foruma Aleksandar LJuboja rekao je da je važno dati odgovore na pitanja uslova poslovanja, kao i povezivanja u regionu, navodeći da će sve biti objedinjeno u zaključcima.

"Mi smo dobro pozicionirani, što pokazuje i interes učesnika. Neki od zaključaka koji su prošle godine definisani sada ulaze u realizaciju. To je i najteži dio, da se zaključci pretvore u praksu. Tome ćemo težiti i ove godine", naglasio je LJuboja.

"Jahorina ekonomski forum 2023" organizuje Udruženje ekonomista "Ekonomski forum" sa Privrednom komorom Vojvodine, Ekonomskim institutom Beograd i Ekonomskim fakultetom Univerziteta u Istočnom Sarajevu.

Forum će biti održan 27. i 28. aprila u hotelu "Termag" na Jahorini.

Tagovi: