Podrška vjernicima u Crnoj Gori u odbrani svetinja

Litija Srba iz Hercegovine za pravoslavni narod u Crnoj Gori: "Mrkonjići djeca Svetog Vasilija"

  • 09.02.2020. 18:16

Podrška vjernicima u Crnoj Gori u odbrani svetinja ponovo stiže iz Hercegovine gdje je više hiljada vjernika učestvovalo u litiji od Mrkonjića, rodnog sela Svetog Vasilija Ostroškog, do Trebinja. Pješačili su tridesetak kilometara, molitveno i dostojanstveno i poslali poruke pravoslavcima u Crnoj Gori, da istraju u borbi za očuvanje svetinja.

Od ranog jutra rijeke vjernika slivale su se u Mrkonjiće odakle su se sa blagoslovom episkopa zahumsko-hercegovačkog i primorskog Dimitrija, uputili u mirnu, dostojanstvenu šetnju. Neki su pješačili i do Mrkonjića i natrag, sa jednom porukom - ne damo svetinje.

- Čast je biti danas ovdje i svi to osjećamo. Srbi vole svetinje, osjećaju da je sveto i svetinja vrijednije od života, da nas to čini pravim ljudima, istinitim iskrenim i vremenskim - poručio je jerej Aleksandar Šmanja.

Došli su iz Trebinja, Hercegovine i drugih krajeva, sa ikonama, da svetinje brane molitvom, lijepim vaspitanjem i ljepotom.

Među vjernicima je mnogo djece, ali i vremešnih Hercegovaca. Koliko god krsnog hoda pređu, biće zadovoljni jer su, kažu, dali doprinos velikoj i važnoj borbi.

U manastiru Tvrdoš nadomak Trebinja vjernike su dočekali episkop zahumsko-hercegovački i primorski Dimitrije i umirovljeni vladika Atanasije, odakle su se uputili dalje do Trebinja i Sabornog hrama gdje je služen moleban.

  • 19:55 Vremenska prognoza

    Pregled vremenskih i biometeoroloških prilika u zemlji i regionu.

  • 20:00 Еmisija: Bingo

    Brojčana igra sa izvlačnjem brojeva, od 1 do 90 putem bubnja, u kojoj se unaprijed utvrđuje visina fonda dobitaka i njegova raspodjela.

  • 20:30 Na ivici terena

    Na ivici terena

  • 21:00 Еmisija: Ćirilica

    Autorska emisija Milomira Marića.

  • 23:20 Muzzik top 20

    Muzičari bez "povratne sprege" (feedbacka) ostaju dezorjentisani i demotivisani, zato se pokazala potreba za emisijom kao što je Muzzik top 20, koja se sadržajno naslanja na legendarne emisije kao što je bio Hit meseca osamdesetih godina prošloh veka, kroz koje su stasavali mladi reditelji i drugi vizuelni umetnici dok su često još kao studenti režirali svoje prve radove.

  • 00:30 Noćni program

    Noćni program