Iguman Sava Janjić

Litije legitiman način izražavanja neslaganja sa postupcima Vlade CG

  • 22.02.2020. 13:41

Iguman manastira Visoki Dečani otac Sava Janjić poručio je da mirne i dostojanstvene litije predstavljaju demokratski izraz volje velikog dijela građana Crne Gore.

"One su legitiman način izražavanja neslaganja sa postupcima Vlade koja je Zakon o veroispovesti donela "preko kolena" i u suprotnosti sa zakonskim procedurama. Antagonizovanjem situacije neodmerenim izjavama, posebno u situaciji kada predsednik (Crne Gore Milo) Đukanović dobar deo građana naziva "pokretom ludaka" i zaziva preuzimanje manastira od države, vlast u Crnoj Gori dodatno delegitimizuje sebe i postojeće institucije", poručio je iguman Sava Janjić koji će sutra u 8.00 časova služiti Svetu liturgiju u Hramu Hristovog Vaskrsenja u Podgorici, a u 18.00 časova moleban, dok će u 19.00 časova predvoditi litiju koja kreće od Sabornog hrama.

Iguman Sava je istakao da je pravni tim Mitropolije Crnogorsko-primorske i Eparhijskog savjeta u Crnoj Gori o konkretnim prigovorima sadržaju zakona upoznao ne samo predstavnike Vlade, već i međunarodne predstavnike, prenosi portal "Sabornik".

"U sadašnjoj formi Zakon o veroispovesti diskriminatoran je i otvara put ka mogućoj eksproprijaciji svetinja Srpska pravoslavne crkve. Istovremeno, grubim mešanjem države u pitanja veroispovesti i favorizovanjem jedne od nikoga priznate "crkve" kao nacionalne crkve Crne Gore, podgorički režim odstupa od modela sekularne države građana i deli ih na podobne i nepodobne pokušavajući da kanonskoj pravoslavnoj Crkvi sa vekovnim kontinuitetom oduzme vlasništvo nad svetinjama", istakao je iguman Sava.

On je nagalsio da je ponašanje režima u Crnoj Gori u potpunoj suprotnosti sa praksom u evropskim demokratijama i da neodoljivo podsjeća na ponašanje nekadašnjih komunističkih vlasti.

"Budući da naša Crkva nije bila upoznata sa sadržinom zakona pre nego što je protivno pravnim i ustavnim odredbama donesen, Srpska pravoslavna crkva insistira na ukidanju i promeni zakona, dok vlada u Podgorici pristaje samo na razgovor o njegovoj primeni. Dok se bezakoni zakon ne promeni litije će se nastaviti" poručio je iguman manastira Visoki Dečani, otac Sava Janjić. 

  • 12:55 Еmisija: Na ivici terena (R)

    ''Naši 'zlatni momci' Andrej Knežević i Ivan Dragičević i u novoj sezoni emisije 'Na ivici terena' upoznaće vas sa iskustvima igrača, njihovim ciljevima, željama, i približiti vam život velikih srpskih sportista koji su se već upisali u istoriju najvećih evropskih klubova.

  • 13:30 Еmisija: Agrar (R)

    ''Еmisija: Agrar (R)

  • 13:55 Vijesti

    Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta.

  • 14:00 Teletrgovina

    Teletrgovina

  • 14:15 Serija: Aviondžije (R)

    Serija 'Aviondžije' je domaći sitkom u režiji i prema ideji Saše i Ivana Al Hameda.

  • 14:45 Serija: Od jutra do sutra (12+) (R)

    '''' 'Od jutra do sutra' u režiji Mihajla Vukobratovića zapravo je adaptacija argentiske serije 'Uspješni Pelsovi', i prati život iza i ispred kamera omiljenog TV para, Srne i Marka.