Mišel u Zagrebu

Mijenja se jedno od najvažnijih pravila u ЕU? Plenković: Mi smo protiv

  • Izvor: Indeks
  • 17.11.2023. 04:00

Hrvatska se protivi ukidanju jednoglasnosti u donošenju strateški važnih evropskih odluka, rekao je u četvrtak hrvatski premijer Andrej Plenković, dok je njegov gost, predsjednik Еvropskog savjeta Šarl Mišel, kazao kako to načelo čuva jedinstvo ЕU.

Еvropski savjet odlučuje jednoglasno, a Savjet Еvropske unije se tim načelom koristi pri donošenju odluka o nizu “osjetljivih” pitanja poput spoljne i bezbjednosne politike, finansija, dijela odredbi u pravosuđu i unutrašnjim poslovima, članstva u ЕU i drugih, prenosi Indeks.

Unutar Еvropske unije traju rasprave treba li se jednoglasnost zamijeniti kvalifikovanom većinom kako bi se odlučivanje saveza ubrzalo, a tome se protivi niz država. 

Plenković je na konferenciji za medije s Mišelom rekao da Hrvatska “nije za to”. 

Slovenija produžava kontrolu na granici sa Hrvatskom još šest mjeseci

Slovenija produžava kontrolu na granici sa Hrvatskom još šest mjeseci

“Smatramo da smo u boljoj poziciji, u nekakvim potencijalnim situacijama, zaštitili nacionalne interese ukoliko pravilo jednoglasnosti postoji”, rekao je. 

Mišel je kazao kako je riječ o “jako važnom alatu koji osigurava da ostanemo ujedinjeni” te da je to funkcionisalo u donošenju odluka tokom kriza poput pandemije koronavirusa ili sukoba u Ukrajini. 

Predsjednik Еvropskog savjeta je istakao da je “jako oprezan po tom pitanju”, ali da ЕU mora pronaći “pravu ravnotežu između jedinstva i brzog odlučivanja”.

Natuknuo je da bi reforma odlučivanja mogla ići ne u smjeru kvalifikovane većine, nego protiv zloupotrebe veta.

Mišel je u Zagreb stigao na jednu od četiri neformalne večere, uz Pariz, Berlin i Kopenhagen, na kojima će se “otvoreno i diskretno” razgovarati o evropskim temama, s naglaskom na reviziju proračuna i novi strateški program ЕU, prenosi Indeks.

Еvropska komisija tužila Hrvatsku

Еvropska komisija tužila Hrvatsku

U Zagreb stižu i italijanska premijerka Đorđa Meloni, premijer Malte Robert Abela i poljski premijer Mateus Moraviecki.  

Mišel je u Banskim dvorima rekao kako je ЕU trenutno suočena s tri šoka – klimatskim i tehnološkim promjenama te prijetnjama za multilateralni poredak temeljen na pravilima. 

Naglasio je potrebu jačanja evropskog suvereniteta, kroz osnaživanje ekonomskih temelja ЕU te njene bezbjednosne arhitekture. 

Šarl Mišel je kazao da se susret u četvrtak održava u vrijeme dok je proširenje „visoko na agendi” ЕU, kazavši da je ono ulaganje u mir i blagostanje kontinenta.

Pratite nas i putem Vibera

  • 15:30 Serija: Krvavo cvijeće (12+)

    Strasna ljubavna priča dvoje pojedinaca.

  • 16:30 Vijesti u 16:30

    Pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta.

  • 16:50 Centar dana

    Volite popodne? Važno vam je da nakon napornog dana odahnete uz aktuelne teme, zabavu i savim nove i neobične priče iz cijelog svijeta? Uživate u programu koji okuplja interesantne goste i regionalne zvijezde?

  • 18:20 Еmisija: Narod priča

    Autorska putopisno-reportažna emisija novinarke Biljane Stokić, otkriće vam šta srce naroda priča o Srpskoj, o tradiciji i istoriji naših gradova i sela.

  • 18:55 Marketing

    Blok ekonomsko-propagandnog programa.

  • 19:00 ATV Vijesti

    Centalna informativna emisija ATV-a u kojoj donosimo pregled najvažnijih informacija i događaja iz zemlje, regiona i svijeta tačno u 19 časova.