Мишел у Загребу

Мијења се једно од најважнијих правила у ЕУ? Пленковић: Ми смо против

  • Извор: Индекс
  • 17.11.2023. 04:00

Хрватска се противи укидању једногласности у доношењу стратешки важних европских одлука, рекао је у четвртак хрватски премијер Андреј Пленковић, док је његов гост, предсједник Европског савјета Шарл Мишел, казао како то начело чува јединство ЕУ.

Европски савјет одлучује једногласно, а Савјет Европске уније се тим начелом користи при доношењу одлука о низу “осјетљивих” питања попут спољне и безбједносне политике, финансија, дијела одредби у правосуђу и унутрашњим пословима, чланства у ЕУ и других, преноси Индекс.

Унутар Европске уније трају расправе треба ли се једногласност замијенити квалификованом већином како би се одлучивање савеза убрзало, а томе се противи низ држава. 

Пленковић је на конференцији за медије с Мишелом рекао да Хрватска “није за то”. 

Словенија продужава контролу на граници са Хрватском још шест мjесеци

Словенија продужава контролу на граници са Хрватском још шест мjесеци

“Сматрамо да смо у бољој позицији, у некаквим потенцијалним ситуацијама, заштитили националне интересе уколико правило једногласности постоји”, рекао је. 

Мишел је казао како је ријеч о “јако важном алату који осигурава да останемо уједињени” те да је то функционисало у доношењу одлука током криза попут пандемије коронавируса или сукоба у Украјини. 

Предсједник Европског савјета је истакао да је “јако опрезан по том питању”, али да ЕУ мора пронаћи “праву равнотежу између јединства и брзог одлучивања”.

Натукнуо је да би реформа одлучивања могла ићи не у смјеру квалификоване већине, него против злоупотребе вета.

Мишел је у Загреб стигао на једну од четири неформалне вечере, уз Париз, Берлин и Kопенхаген, на којима ће се “отворено и дискретно” разговарати о европским темама, с нагласком на ревизију прорачуна и нови стратешки програм ЕУ, преноси Индекс.

Европска комисија тужила Хрватску

Европска комисија тужила Хрватску

У Загреб стижу и италијанска премијерка Ђорђа Мелони, премијер Малте Роберт Абела и пољски премијер Матеус Моравиецки.  

Мишел је у Банским дворима рекао како је ЕУ тренутно суочена с три шока – климатским и технолошким промјенама те пријетњама за мултилатерални поредак темељен на правилима. 

Нагласио је потребу јачања европског суверенитета, кроз оснаживање економских темеља ЕУ те њене безбједносне архитектуре. 

Шарл Мишел је казао да се сусрет у четвртак одржава у вријеме док је проширење „високо на агенди” ЕУ, казавши да је оно улагање у мир и благостање континента.

Пратите нас и путем Вибера

  • 10:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:15 Ловачки савети

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија: Истине и лажи (Р) (12+)

    ''''''''''''Прича прати двије породице, Божић и Исидоровић, чији животи и судбине се преплићу, а цијелу причу надопуње палета инересантних ликова; сви пролазе кроз ситуације у којима се суочавају са љубављу, оном узвраћеном и неузвраћеном, са издајом, лажима, интригама и тајнама.

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.