Потврдио министар

Словенија продужава контролу на граници са Хрватском још шест мjесеци

  • Извор: Телеграф
  • 16.11.2023. 21:43

Словенија намjерава да контроле на хрватској граници продужи до љета, саопштено је данас.

Словеначки министар унутрашњих послова Боштјан Поклукар данас је владу Словеније на сједници упознао с разлозима за увођење привременог инспекцијског надзора на унутрашњим границама с Хрватском и Мађарском у трајању од шест мјесеци, почевши од 22. децембра. Задужило је Министарство спољних и европских послова да о намјераваном увођењу контроле обавијести државе чланице Европске уније и Европску комисију.

Како је на конференцији за новинаре рекао министар унутрашњих послова Боштјан Поклукар, министарство је такву мјеру влади предложило због повишене пријетње од тероризма, која је у Словенији тренутно средња. Када безбједносна ситуација то буде допустила, мера ће бити укинута, додао је.

Словеначки министар је истакао да је опасност од тероризма у Европској унији велика, а сукоб на Блиском истоку далеко од краја.

"Тероризам је пријетња која је врло прикривена. Не знамо када може да избије, стога морамо бити опрезни", рекао је он.

Поклукар је објаснио да је Словенија садашњу граничну контролу до два мјесеца увела у складу с чланом 28. Шенгенског закона, док ће шестомјесечну контролу увести према другој правној основи, према члановима 27. и 25. Шенгенског закона.

Пратите нас и путем Вибера

  • 10:00 Васкршња литургија из Храма Христа Спаситеља у Бањалуци

    'Васкршња литургија из Храма Христа Спаситеља у Бањалуци

  • 12:00 Васкршња прича

    '''Васкршња прича

  • 16:00 Васкршња посланица 2024.

    'Васкршња посланица 2024.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:40 Серија: Љубавни залогаји(12+) (Р)

    ’Љубавни залогај’ узбудљива је авантура два пријатеља Џонија и Шукија који на Дорћолу отварају ресторан ’на црно’, а који носи исти назив као и нови симпатични ситком.

  • 17:00 Серија: Насљедници (12+) (Р)

    ''''Данска серија 'Насљедници', отвара причу о породици познате и ексцентричне умјетнице, Веронике, која након смрти своју дјецу ставља на велики испит живота.