Стигао одговор

ЕУ ударила шамар Шмиту

  • Извор: АТВ
  • 26.03.2024. 21:52

Кристијан Шмит је наметнуо техничке измјене Изборног закона и објавио да ће у Сарајеву бити све док БиХ не буде примљена у ЕУ. Ипак, да се закључити да све ово није оставило добар утисак на ЕУ која је и сама реаговала.

У име европског пута и демократије у БиХ, Шмит је наметнуо техничке измјене Изборног закона о којима политичари у БиХ већ дуже вријеме преговарају. На ово је Брисел одговорио сљедеће: реформе се очекују од локалних власти, и да се Шмитово наметање треба користити "само као посљедња мјера"!

На то су додали и да је опсежна међународна супервизија "некомпатибилна с европском будућности БиХ.

“ЕУ је изразила снажну склоност томе да Парламент БиХ преузме своју одговорност и усвоји ове реформе, као што су се партнери у власти на бх. нивоу обавезали да ће учинити на вријеме за проведбу током општинских избора у октобру“, саопштено је из канцеларије Високог представника ЕУ за вањску политику.

Нема разлога за останком ОХР-а и страних судија

Нема разлога за останком ОХР-а и страних судија

Шта ово значи? Управо то да ЕУ тражи да одлуке у БиХ доносе политичари, а не да буду наметнуте. Нејасно је и зашто, преговори о Изборном закону се и даље воде између партнера у власти на нивоу БиХ.. Ово се помињало небројно пута у посљедње вријеме, али Шмит из неког разлога није хтио да слуша и чека.

Истиче се како Европска унија очекује да власти Босне и Херцеговине проведу потребне реформе које ће осигурати провођење избора “у складу с европским стандардима провођења препорука ОСЦЕ/ОДИХР-а и релевантних препорука Венецијанске комисије, те осигурати транспарентност финансирања политичких странака”.

Цвијановић: Неизабрани странац враћа БиХ три корака уназад са намјером изазивања хаоса

Цвијановић: Неизабрани странац враћа БиХ три корака уназад са намјером изазивања хаоса

О наметању Кристијана Шмита, те међународном присуству изречен је сљедећи став:

“ЕУ подсјећа да се његове извршне овласти требају користити само као посљедња мјера против непоправљивих незаконитих радњи. ЕУ истиче да је опсежна међународна супервизија некомпатибилна с европском будућности БиХ и очекује од свих учесника одговорно понашање и суздржаност у наредном периоду".

На крају саопштења се наводи да ће, након одлуке Европског вијећа о отварању приступних преговора, ЕУ наставити радити с властима БиХ на напредовању на европском путу.

Шмит наметнуо техничке измјене Изборног закона БиХ!

Шмит наметнуо техничке измјене Изборног закона БиХ!

У овом саопштењу изостала је подршка коју су претходно пружали Кристијану Шмиту. Јасно се може закључити да је Европска унија, овим саопштењем, ошамарила Шмита.

Пратите нас и путем Вибера

  • 08:30 Емисија: АТВ јутро

    Актуелне теме, најновије информације и занимљивости из земље и свијета.

  • 10:00 Серија: Истине и лажи (12+)

    Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 11:00 Кето кухињица

    Ужине или комплетни оборци прилагођени кето исхрани са ниским удјелом угљених хидрата.

  • 11:15 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:30 Емисија: Аграр (Р)

    Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде.

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.