Predsjednik Hrvatske

Milanović: Hrvatski diplomata u Beogradu radio svoj posao

  • Izvor: Večernji.hr
  • 22.11.2023. 13:53

Predsjednik Hrvatske Zoran Milanović komentarisao je protjerivanje hrvatskog diplomate Hrvoja Šnajdera u Beogradu te je rekao da je Hrvatska mogla reagovati samo recipročnom mjerom iste prirode, istog sadržaja prema srpskom diplomatu u Zagrebu.

"Što je radio hrvatski diplomata? Pretpostavljam kao i svi hrvatski diplomati – svoj posao“, izjavio je Milanović.

Govoreći o tom diplomatskom incidentu, ocijenio je da to nije produktivna mjera budući da ne pridonosi jačanju niti očuvanju postojećeg nivoa odnosa, koji i nije baš visok.

„Ja sam nakon incidenta na sjeveru Kosova od prije mjesec i nešto dana bio dosta suzdržan u pogledu potrebe reakcije prema Beogradu, uvođenju sankcija, za što su se zalagali mnogi, jer sam smatrao, i dalje smatram, da su sankcije kao instrument spoljne politike u pravilu promašene. To nisam radio zato da bih abolirao Hrvatsku od bilo kakve odgovornosti za neko nedopušteno ponašanje, to sam napravio iz uvjerenja, bez da očekujem bilo kakvu protivuslugu. Ali da, slažem se s vama, u Srbiji su stalno izbori, dobro je dok su izbori“, dodao je Milanović odgovarajući na pitanje je li se to dogodilo zbog skorih izbora u Srbiji.

Ministarstvo spoljnih poslova Republike Srbije u ponedjeljak je donijelo odluku kojom je proglasilo Hrvoja Šnajdera, prvog sekretara u Ambasadi Republike Hrvatske u Beogradu, za personu non grata. Odluku su, kako je saopšteno, donijeli u skladu s člaom 9. Bečke konvencije, koja reguliše diplomatske odnose,

Pratite nas i putem Vibera