Predsjednik Hrvatske

Milanović: Ministar odbrane umjesto Banožića biće onaj koga izabere Plenković

  • Izvor: Agencije
  • 13.11.2023. 13:48

Novi ministar odbrane Hrvatske biće neko koga izabere premijer Andrej Plenković, neko ko je njemu lojalan, izjavio je danas u Trogiru predsjednik Republike Zoran Milanović.

Milanović je novinarima rekao da on nema uticaja na izbor nasljednika Marija Banožića, kojeg je Plenković smijenio zbog izazivanja saobraćajnog udesa sa smrtnim ishodom.

- Prema Ustavu vrhovni komandant odgovara za bezbjednost. Ministar će biti onaj koga izabere Plenković i bilo bi dobro da mu skrene pažnju da dvije godine nije bilo sjednice Vijeća za nacionalnu bezbjednost - rekao je Milanović, koji sa Banožićem uopšte nije imao komunikaciju.

On kaže da bi ministar trebalo da bude neko ko će, kako je rekao, normalno komunicirati sa njegovim savjetnicima i Kabinetom, jer kako je pojasnio "mi nismo isti nivo".

- Nivo predsjednika je premijer u ovom slučaju - jasan je Milanović.

Smatra da je biti ministar odbrane danas vrlo vidljiv i zahtjevan posao, te da očekuje da će to biti neko jako odan šefu, posebno HDZ-u.

Podsjetio je da je kada je on bio premijer ministar odbrane bio Kotromanović koji je, kako je istakao, vrlo samostalan čovjek.

- Ne kažem da takav mora biti svako. Bilo bi dobro da je to obrazovana osoba, koja može dobro da razgovara sa sagovornicima u svijetu i predstavlja Hrvatsku na aktivan menadžerski način. Muško, žensko, svejedno - kaže Milanović, prenijeli su hrvatski mediji.

Milanović je izbjegao da govori o konkretnim imenima, a Plenković će, kaže, odabirom ministra pokazati šta misli i namjerava.

- Posljednji put je odabrao Banožića koji je morao otići u groznim okolnostima - naveo je Milanović.

Na pitanje o nesreći koju je izazvao svojevremeno Radomir Čačić, Milanović kaže da to nije isto kao u slučaju Banožića.

- Čačić je na kraju odgovarao, u tom trenutku je morao otići. A u ovom groznom slučaju je, nažalost, sve jasno, jasno je ko je kriv. Ne znam uopšte šta bih rekao. Čovjek je ostao bez života, djeca bez oca i supruga bez muža i nema dileme ko je bio na strani na kojoj nije smio da bude. Razlika je tolika da nalaže drugačiji pristup. Banožić je bio tamo gdje nije smio da bude, da je vozio 10 kilometara na sat. Bio je i šta sad - rekao je Milanović.

Dodao je da ne zna kakva će biti presuda u ovom slučaju.

- Oni koji govore da je ovo Plenkoviću došlo kao naručeno, bivši udbaški drukeri, to su bolesni ljudi. Nije mu došlo kao naručeno, ispada da neko mora poginuti da bi se smijenio ministar. I da nije niko poginuo, kako bi reagovao Plenković? Vjerovatno isto jer je bio gdje nije smio da bude - naveo je Milanović.

Pratite nas i putem Vibera