Предсједник Хрватске

Милановић: Министар одбране умјесто Баножића биће онај кога изабере Пленковић

  • Извор: Агенције
  • 13.11.2023. 13:48

Нови министар одбране Хрватске биће неко кога изабере премијер Андреј Пленковић, неко ко је њему лојалан, изјавио је данас у Трогиру предсједник Републике Зоран Милановић.

Милановић је новинарима рекао да он нема утицаја на избор насљедника Марија Баножића, којег је Пленковић смијенио због изазивања саобраћајног удеса са смртним исходом.

- Према Уставу врховни командант одговара за безбједност. Министар ће бити онај кога изабере Пленковић и било би добро да му скрене пажњу да двије године није било сједнице Вијећа за националну безбједност - рекао је Милановић, који са Баножићем уопште није имао комуникацију.

Он каже да би министар требало да буде неко ко ће, како је рекао, нормално комуницирати са његовим савјетницима и Кабинетом, јер како је појаснио "ми нисмо исти ниво".

- Ниво предсједника је премијер у овом случају - јасан је Милановић.

Сматра да је бити министар одбране данас врло видљив и захтјеван посао, те да очекује да ће то бити неко јако одан шефу, посебно ХДЗ-у.

Подсјетио је да је када је он био премијер министар одбране био Котромановић који је, како је истакао, врло самосталан човјек.

- Не кажем да такав мора бити свако. Било би добро да је то образована особа, која може добро да разговара са саговорницима у свијету и представља Хрватску на активан менаџерски начин. Мушко, женско, свеједно - каже Милановић, пренијели су хрватски медији.

Милановић је избјегао да говори о конкретним именима, а Пленковић ће, каже, одабиром министра показати шта мисли и намјерава.

- Посљедњи пут је одабрао Баножића који је морао отићи у грозним околностима - навео је Милановић.

На питање о несрећи коју је изазвао својевремено Радомир Чачић, Милановић каже да то није исто као у случају Баножића.

- Чачић је на крају одговарао, у том тренутку је морао отићи. А у овом грозном случају је, нажалост, све јасно, јасно је ко је крив. Не знам уопште шта бих рекао. Човјек је остао без живота, дјеца без оца и супруга без мужа и нема дилеме ко је био на страни на којој није смио да буде. Разлика је толика да налаже другачији приступ. Баножић је био тамо гдје није смио да буде, да је возио 10 километара на сат. Био је и шта сад - рекао је Милановић.

Додао је да не зна каква ће бити пресуда у овом случају.

- Они који говоре да је ово Пленковићу дошло као наручено, бивши удбашки друкери, то су болесни људи. Није му дошло као наручено, испада да неко мора погинути да би се смијенио министар. И да није нико погинуо, како би реаговао Пленковић? Вјероватно исто јер је био гдје није смио да буде - навео је Милановић.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Серија: Ко те шиша (Р) (12+)

    'Хумористична хрватска серија 'Ко те шиша' прати Жигмунда, власника старомодног фризерског салона 'Салон за господу' и Божицу, власницу модерног салона за даме 'Колет', који се налазе један прекопута, на једном загребачком тргу, а дијели их само кафаница 'При Таубеку'.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    ''Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Ова занимљива и узбудљива прича прати Дилан, младу дјевојку која своје снове мора да стави по страни и уда се за Барана, који би женидбом са њом прекинуо дугогодишњу крвну освету између њихових породица, Карабеј и Демир.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.