Predsjednik Hrvatske

Milanović u UN: BiH potreban okvir na principima federalizma i decentralizacije

  • Izvor: SRNA
  • 22.09.2021. 07:59

Predsjednik Hrvatske Zoran Milanović izjavio je pred Generalnom skupštinom UN u Njujorku da je BiH za napredak potreban okvir koji se zasniva na principima federalizma, decentralizacije i legitimnog predstavljanja.

- Koncept konstitutivnog naroda često je pogrešno predstavljen kao prepreka jednakim pravima svih građana. Reforme u BiH su nasušna potreba - rekao je Milanović.

On je istakao da se, nažalost, "narativi u BiH često kreću između dva uporno neostvariva i nepravedna cilja – centralizovanog upravljanja i separatizma".

- Svaki je destruktivan na svoj način i protivan duhu ustavnog okvira, koji proizlazi iz Dejtonsko-pariskog sporazuma - smatra Milanović.

Kada je riječ o globalnim problemima, predsjednik Hrvatske je u obraćanju napomenuo da se više ne mogu ignorisati klimatske promjene i da sve učestalije migracije stvaraju brojne razmirice.

On je govorio je i o pandemiji virusa korona, stanju u Libiji, Avganistanu, o terorizmu.

  • 20:30 Na ivici terena

    Na ivici terena

  • 21:00 Еmisija: Ćirilica

    Autorska emisija Milomira Marića.

  • 23:20 Muzzik top 20

    Muzičari bez "povratne sprege" (feedbacka) ostaju dezorjentisani i demotivisani, zato se pokazala potreba za emisijom kao što je Muzzik top 20, koja se sadržajno naslanja na legendarne emisije kao što je bio Hit meseca osamdesetih godina prošloh veka, kroz koje su stasavali mladi reditelji i drugi vizuelni umetnici dok su često još kao studenti režirali svoje prve radove.

  • 00:30 Noćni program

    Noćni program