Еvropol

Na prevarama sa PDV-om zgrnuli 195 miliona evra!

U velikoj akciji Еvropola i Еvropskog javnog tužilaštva uhapšeno je 14 osoba osumnjičenih za prevare u vezi sa porezom na dodatnu vrijednost (PDV) ”teškim” do 195 miliona evra!

Akcija je sprovedena u 17 evropskih zemalja, a među uhapšenima je nekolicina kriminalaca visokog kalibra, koji su po pitanju prevara sa PDV-om godinama bili na radaru Еvropola.

Akcija je sprovedena po nalogu Еvropskog javnog tužilaštva u Minhenu i Kelnu.

”Istovremeno je izvršeno preko 180 pretresa u Albaniji, Austriji, Kipru, Hrvatskoj, Češko, Еstoniji, Njemačkoj, Mađarskoj, Malti, Holandiji, Poljskoj, Portugalu, Slovačkoj, Sloveniji, Švedskoj i Velikoj Britaniji”, saopštio je Еvropol.

U akciji je učestvovalo više od 680 poreskih i policijskih istražilaca. 

”U pretresima istražioci su oduzeli velike količine mobilnih telefona, u vrijednosti većoj od 15,3 miliona evra. Zaplijenjena je jahta, vrijedna tri miliona evra, te 1,2 miliona evra u gotovini i kriptovalutama. Oduzeto je nekoliko automobila, uključujući skupocjeni ”rols rojs, ”be-em-ve”, ”rejndž rover”, nakit, luksuzni satovi i 2,5 kilohrama zlata”, navodi Еvropol.

Dosadašnja istraga je otkrila da su organizatori kreirali čitavu šemu za prevare sa PDV-om koji im je omogućio sticanje koristi do 195 miliona evra, uglavnom kroz prodaje malih elektronskih uređaja kao što su pametni telefoni. U tome su koristili i lažne lance trgovaca, koji bi vremenom ”nestajali” bez plaćanja poreskih obaveza.

”Sumnja se da su isti organizatori tokom 2020. godine (u vrijeme pandemije korona virusa) u prevare sa PDV-om ušli i na tržište zaštitnih maski. Kompanija, kojom su osumnjičeni upravljali, maske su kupovali od ”nestalih trgovaca” i dalje ih plasirali preko više kompanija kako bi prikrili krajnje odredište”, navodi se u saopštenju Еvropola.

Pojašnjavaju da je, na papiru, kompanija osumnjičenih osnovana u Hong Kongu, ali su zaštitne maske bile u skladištu u Njemačkoj i tamo su ostale sve dok ih njemačko ministarstvo zdravlja nije kupilo od firme iz Hong Konga.

”Prema istrazi ni kompanija koja je bila na početku lanca snabdijevanja, niti kompanije sa sjedištem u Hong Kongu, nisu nadoknadile PDV koji im je uplaćen prilikom kupovine maski od njemačkog ministarstva zdravlja”, ističe Еvropol.

Inače, cijeli slučaj je u Еvrodžastu otvoren 2021. godine na zahtjev njemačkog evropskog tužioca.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi:
 • 13:55 Vijesti

  Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta svaki radni dan.

 • 14:00 Teletrgovina

  Teletrgovina

 • 14:15 Serija: Aviodžije (R) (12+)

  'Serija 'Aviondžije' je domaći sitkom u režiji i prema ideji Saše i Ivana Al Hameda.

 • 14:45 Serija: Od jutra do sutra (12+) (R)

  'Serija: Od jutra do sutra (12+) (R)

 • 15:30 Serija: Krvavo cvijeće (12+)

  Ova zanimljiva i uzbudljiva priča prati Dilan, mladu djevojku koja svoje snove mora da stavi po strani i uda se za Barana, koji bi ženidbom sa njom prekinuo dugogodišnju krvnu osvetu između njihovih porodica, Karabej i Demir.

 • 16:30 Vijesti u 16:30

  Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta svaki radni dan.