Европол

На преварама са ПДВ-ом згрнули 195 милиона евра!

У великој акцији Европола и Европског јавног тужилаштва ухапшено је 14 особа осумњичених за преваре у вези са порезом на додатну вриједност (ПДВ) ”тешким” до 195 милиона евра!

Акција је спроведена у 17 европских земаља, а међу ухапшенима је неколицина криминалаца високог калибра, који су по питању превара са ПДВ-ом годинама били на радару Европола.

Акција је спроведена по налогу Европског јавног тужилаштва у Минхену и Келну.

”Истовремено је извршено преко 180 претреса у Албанији, Аустрији, Кипру, Хрватској, Чешко, Естонији, Њемачкој, Мађарској, Малти, Холандији, Пољској, Португалу, Словачкој, Словенији, Шведској и Великој Британији”, саопштио је Европол.

У акцији је учествовало више од 680 пореских и полицијских истражилаца. 

”У претресима истражиоци су одузели велике количине мобилних телефона, у вриједности већој од 15,3 милиона евра. Заплијењена је јахта, вриједна три милиона евра, те 1,2 милиона евра у готовини и криптовалутама. Одузето је неколико аутомобила, укључујући скупоцјени ”ролс ројс, ”бе-ем-ве”, ”рејнџ ровер”, накит, луксузни сатови и 2,5 килохрама злата”, наводи Европол.

Досадашња истрага је открила да су организатори креирали читаву шему за преваре са ПДВ-ом који им је омогућио стицање користи до 195 милиона евра, углавном кроз продаје малих електронских уређаја као што су паметни телефони. У томе су користили и лажне ланце трговаца, који би временом ”нестајали” без плаћања пореских обавеза.

”Сумња се да су исти организатори током 2020. године (у вријеме пандемије корона вируса) у преваре са ПДВ-ом ушли и на тржиште заштитних маски. Компанија, којом су осумњичени управљали, маске су куповали од ”несталих трговаца” и даље их пласирали преко више компанија како би прикрили крајње одредиште”, наводи се у саопштењу Европола.

Појашњавају да је, на папиру, компанија осумњичених основана у Хонг Конгу, али су заштитне маске биле у складишту у Њемачкој и тамо су остале све док их њемачко министарство здравља није купило од фирме из Хонг Конга.

”Према истрази ни компанија која је била на почетку ланца снабдијевања, нити компаније са сједиштем у Хонг Конгу, нису надокнадиле ПДВ који им је уплаћен приликом куповине маски од њемачког министарства здравља”, истиче Европол.

Иначе, цијели случај је у Евроџасту отворен 2021. године на захтјев њемачког европског тужиоца.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 12:15 Емисија: Прича се (Р)

    Емисија: Прича се (Р)

  • 13:25 Телетрговина

    Телетрговина

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Серија: Авиоџије (Р) (12+)

    'Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    'Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)