Den Figenvold

Osuđen bivši novinar Jutarnjeg: Mamio maloljetnice, tražio slike, nudio novac za seks

  • Izvor: Indeks
  • 25.10.2023. 22:28

Bivši novinar Jutarnjeg lista Den Figenvold proglašen je danas krivim za mamljenje djece za zadovoljenje spolnih potreba. Protiv njega je u studenom 2020. podignuta optužnica.

"Opštinsko državno tužilaštvo u Zagrebu podiglo je 3. novembra 2020. pred Opštinskim kaznenim sudom u Zagrebu optužnicu protiv hrvatskog državljanina (1969.) zbog počinjenja krivičnog djela mamljenje djece za zadovoljenje spolnih potreba iz članka 161. stavak 1. Krivičnog zakona. Optuženom se podignutom optužnicom stavlja na teret da je u julu 2020. godine putem društvenih mreža stupio u kontakt sa ženskom osobom mlađom od petnaest godina i tražio od nje da se za novčanu nagradu fotografira u neprimjerenim pozama", objavio je tada DORH.

Sud je danas objavio: "Kriv je što je na i Instagramu započeo komunikaciju s djetetom, nagovarao ju da se takmiči za mis sporta, govorio joj da ne bi trebala govoriti mami i tati, nagovarao ju da dođe na kasting, poslala mu je fotografije u donjem vešu, nastavio je komunikaciju do 2020., govorio joj da će izgubiti nevinost, nudio novac za večere s prijateljima, zvao ju na jahtu i govorio da je tamo osoba u kojoj bi mogla spavati s njenim prijateljem, piše Indeks.

Drugoj djevojci je nudio da će joj pomoći u teniskoj karijeri, da će ju prijaviti za mis sporta iako je znao da nema 18 godina i nagovarao je da stupa u spolne odnose za novac."

Osuđen je na godinu i osam mjeseci zatvora, od čega će se izvršiti osam mjeseci zatvorske kazne, dok se ostalih godinu dana neće izvršiti, odnosno taj dio kazne je uslovljen uz rok iskušenja od tri godine. Mora platiti trošak postupka od 500 eura.

"Htio sam vidjeti do kuda su spremne ići"

"Iskazima žrtava dokazani su svi navodi činjeničnog. Sud je ocijenio njihove iskaze vjerodostojnima. Utvrđeno je da je inicirao komunikaciju i sud smatra da je znao koliko godina djevojke imaju. Komunikacija je uvijek započinjala na njegovu inicijativu", objavio je sud.

U obrani je rekao da se radilo o vrsti neukusne šale i da je htio vidjeti do kuda su spremne ići.

"Sud nije povjerovao. Svjesno je tako komunicirao djevojkama u osjetljivoj dobi. Na pitanje jesu li nevine dao im je savjet da trebaju čim prije izgubiti nevinost i za to nudio 2000 kuna. To ne može biti šala", stoji u obrazloženju suda.

Svjedoci su tokom suđenja govorili da se on uvijek neobično šali i da je kroz godine uvijek dovodio djevojke na razne pozicije, ali da se nikada ovako nešto nije dogodilo.

"Sve je ostalo na namamljivanju i poticanju, zato je primijenjen institut ublažavanja kazne. Na blažu kaznu je uticala i njegovo izvinjenje kao i činjenica da je otac maloljetnog djeteta", objavio je sud.

Jutarnji nakon hapšenja: Osumnjičenik nije naš zaposlenik, bezrezervno se zgražamo

Nakon što je 2020. godine objavljeno da je uhapšen, Jutarnji list objavio je tekst pod naslovom "Komentar glavnog urednika Jutarnjeg lista: Dostojanstvo žrtve važnije je od znatiželje", u kojem glavni urednik Jutarnjeg piše da iz obzira prema žrtvi dvije sedmice nisu informirali javnost o tome da je njihov novinar osumnjičen za iskorištavanje djece.

"Zgražanje nad nasiljem logično je i očekivano, naročito ako je žrtva dijete mlađe od 15 godina, nemoćna osoba ili osoba s invaliditetom. U tom kontekstu, razumljiv je i interes javnosti za takva zlodjela, za tačne podatke, za identitet nasilnika, pa i za osobe tek osumnjičene za nasilje, uz presumpciju nevinosti do pravomoćne osude.

No, izvješćujući o tome, kao i o bilo kojoj kriminalnoj radnji, mediji u prvom planu moraju imati žrtvu, njezinu zaštitu, prava i interese, te ih pretpostaviti interesima javnosti, a naročito nečijoj znatiželji.

Ovo pišem isključivo zato što se posljednjih dana u dijelu medija i kroz društvene mreže nameće pogrešni zaključak da Jutarnji list s određenom namjerom krije identitet osumnjičenika za pedofilske radnje jer se radi o reporteru naše redakcije.

Kao što smo izvijestili, osumnjičenik nije zaposlenik Jutarnjeg lista već jedan od većeg broja povremenih vanjskih saradnika. Nad svim onim za što ga se sada sumnjiči bezrezervno se zgražamo jednako kao i čitava javnost te se nadamo da će istraga i proces dovesti do pravedne presude. Posljednje 22 godine Jutarnjeg lista jasno su svjedočanstvo o profesionalnosti, etičkim i vjerodostojnim standardima ove redakcije".

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi:
  • 11:55 Vijesti

    Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta svaki radni dan.

  • 12:00 Teletrgovina

    Teletrgovina

  • 12:15 Dokumentarni program (R)

    'Dokumentarni program (R)

  • 13:15 Agrar (R)

    ''Aktuelne priče iz svijeta domaće i regionalne poljoprivrede, teme posvećene domaćim proizvodima, uzgoju voća i povrća, ratarstvu i stočarstvu, kao i mnoštvo zlata vrijednih savjeta, te priče o vrijednim poljoprivrednicima, domaćinima, i plodovima njihovog rada

  • 13:40 Teletrgovina

    Teletrgovina

  • 13:55 Vijesti

    Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta svaki radni dan.