Ден Фигенволд

Осуђен бивши новинар Јутарњег: Мамио малољетнице, тражио слике, нудио новац за секс

  • Извор: Индекс
  • 25.10.2023. 22:28

Бивши новинар Јутарњег листа Ден Фигенволд проглашен је данас кривим за мамљење дјеце за задовољење сполних потреба. Против њега је у студеном 2020. подигнута оптужница.

"Општинско државно тужилаштво у Загребу подигло је 3. новембра 2020. пред Општинским казненим судом у Загребу оптужницу против хрватског држављанина (1969.) због почињења кривичног дјела мамљење дјеце за задовољење сполних потреба из чланка 161. ставак 1. Кривичног закона. Оптуженом се подигнутом оптужницом ставља на терет да је у јулу 2020. године путем друштвених мрежа ступио у контакт са женском особом млађом од петнаест година и тражио од ње да се за новчану награду фотографира у непримјереним позама", објавио је тада ДОРХ.

Суд је данас објавио: "Крив је што је на и Инстаграму започео комуникацију с дјететом, наговарао ју да се такмичи за мис спорта, говорио јој да не би требала говорити мами и тати, наговарао ју да дође на кастинг, послала му је фотографије у доњем вешу, наставио је комуникацију до 2020., говорио јој да ће изгубити невиност, нудио новац за вечере с пријатељима, звао ју на јахту и говорио да је тамо особа у којој би могла спавати с њеним пријатељем, пише Индекс.

Другој дјевојци је нудио да ће јој помоћи у тениској каријери, да ће ју пријавити за мис спорта иако је знао да нема 18 година и наговарао је да ступа у сполне односе за новац."

Осуђен је на годину и осам мјесеци затвора, од чега ће се извршити осам мјесеци затворске казне, док се осталих годину дана неће извршити, односно тај дио казне је условљен уз рок искушења од три године. Мора платити трошак поступка од 500 еура.

"Хтио сам видјети до куда су спремне ићи"

"Исказима жртава доказани су сви наводи чињеничног. Суд је оцијенио њихове исказе вјеродостојнима. Утврђено је да је иницирао комуникацију и суд сматра да је знао колико година дјевојке имају. Комуникација је увијек започињала на његову иницијативу", објавио је суд.

У обрани је рекао да се радило о врсти неукусне шале и да је хтио видјети до куда су спремне ићи.

"Суд није повјеровао. Свјесно је тако комуницирао дјевојкама у осјетљивој доби. На питање јесу ли невине дао им је савјет да требају чим прије изгубити невиност и за то нудио 2000 куна. То не може бити шала", стоји у образложењу суда.

Свједоци су током суђења говорили да се он увијек необично шали и да је кроз године увијек доводио дјевојке на разне позиције, али да се никада овако нешто није догодило.

"Све је остало на намамљивању и потицању, зато је примијењен институт ублажавања казне. На блажу казну је утицала и његово извињење као и чињеница да је отац малољетног дјетета", објавио је суд.

Јутарњи након хапшења: Осумњиченик није наш запосленик, безрезервно се згражамо

Након што је 2020. године објављено да је ухапшен, Јутарњи лист објавио је текст под насловом "Коментар главног уредника Јутарњег листа: Достојанство жртве важније је од знатижеље", у којем главни уредник Јутарњег пише да из обзира према жртви двије седмице нису информирали јавност о томе да је њихов новинар осумњичен за искориштавање дјеце.

"Згражање над насиљем логично је и очекивано, нарочито ако је жртва дијете млађе од 15 година, немоћна особа или особа с инвалидитетом. У том контексту, разумљив је и интерес јавности за таква злодјела, за тачне податке, за идентитет насилника, па и за особе тек осумњичене за насиље, уз пресумпцију невиности до правомоћне осуде.

Но, извјешћујући о томе, као и о било којој криминалној радњи, медији у првом плану морају имати жртву, њезину заштиту, права и интересе, те их претпоставити интересима јавности, а нарочито нечијој знатижељи.

Ово пишем искључиво зато што се посљедњих дана у дијелу медија и кроз друштвене мреже намеће погрешни закључак да Јутарњи лист с одређеном намјером крије идентитет осумњиченика за педофилске радње јер се ради о репортеру наше редакције.

Као што смо извијестили, осумњиченик није запосленик Јутарњег листа већ један од већег броја повремених вањских сарадника. Над свим оним за што га се сада сумњичи безрезервно се згражамо једнако као и читава јавност те се надамо да ће истрага и процес довести до праведне пресуде. Посљедње 22 године Јутарњег листа јасно су свједочанство о професионалности, етичким и вјеродостојним стандардима ове редакције".

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 20:00 Тет а тет са Татјаном Трнинић

    ''Колико знате о онима који живе под будним оком јавности?Знате ли о чему маштају, шта су све прошли, у чему уживају, шта раде када су потпуно сами? Које тајне су спремни да открију? Колико су спремни да се оголе?

  • 21:00 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    ''''Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 21:45 Серија: Ко те шиша (12+)

    'Хумористична хрватска серија 'Ко те шиша' прати Жигмунда, власника старомодног фризерског салона 'Салон за господу' и Божицу, власницу модерног салона за даме 'Колет', који се налазе један прекопута, на једном загребачком тргу, а дијели их само кафаница 'При Таубеку'.

  • 22:15 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.