Autor filma ''Pravosudna mafija''

Petričić za ATV: Pričati o nezavisnom pravosuđu u Hrvatskoj je stvarno iluzorno

  • Izvor: ATV
  • 13.03.2024. 20:30

Darko Petričić, novinar i publicista, autor dokumentarnog filma ''Pravosudna mafija'', izjavio je za ATV da je iluzorno pričati o nezavisnom pravosuđu u Hrvatskoj.

Alternativna televizija je sinoć emitovala pomenuti film i kako kaže Petričić, naša televizija se ohrabrila na taj potez što mnoge televizije u Hrvatskoj nisu.

On je, gostujući u emisiji ATV-a „Imate riječ“, rekao da je film  što se tiče državnih ali i lokalnih medija u potpunosti cenzurisan i nije se mogao prikazati do ovih vremena niti na državnim niti na lokalnim televizijama. 

„Velike televizije sa nacionalnom koncesijom su na neki način pod kontrolom ili Vlade direktno ili Ministarstva koje je nadležno za emitovanje. Što se tiče malih televizija, tu je proradila autocenzura, da im se ne bi nešto dogodilo i da se ne bi zamjerili Vladi ili sudovima i sudijama, oni preventivno ne žele emitovati film. Komunizam i socijalizam je bio dječije igralište u odnosu na trenutnu cenzuru koja vlada u Hrvatskoj. Ona nije nigdje proglašena, ali je prisutna“, rekao je Petričić.

Medij iz Republike Srpske, Alternativna televizija, se ohrabrila i bez obzira na komplikacije koje bi se mogle pojaviti prikazivanjem filma, odlučila ga je emitovati, istakao je on.

„Najedanput su se i naši mediji ohrabrili, pojavila se određena zainteresovanost za taj film. U Hrvatskoj gledam program ATV-a i tu mogu doći do nekih informacija koje su mi potrebne i na tom vam velika hvala“, kazao je on.

Film ''Pravosudna mafija'' je završen početkom 2023. godine i nakon toga je krenula Petričićeva turneja po malim mjestima u Hrvatskoj, bibliotekama i dvoranama gdje je film prikazan publici.

„Tokom prikazivanja ljudi su pričali o nekim svojim iskustvima iz pravosuđa tako da sam ja odmah pokupio nove informacije za nastavak koji će uskoro uslijediti. Film obrađuje razdoblje od 1990-tih godina, dakle, od raspada Jugoslavije, osamostaljenja Hrvatske pa do danas. Ono što je zajedničko Hrvatskoj, BiH i Srbiji jeste da su ta republička ili novodržavna pravosuđa nastala zapravo na osnovama i zakonima bivše Jugoslavije, samo su donesene kozmetičke promjene“, kazao je Petričić.

Međutim, ono što se u Hrvatskoj dogodilo je bila jedna vrlo ružna epizoda iz hrvatske samostalnosti, kaže Petričić. Sa dolaskom nove vlasti HDZ-a i njihovih saradnika tražena je lojalnost od sudija koji su htjeli nastaviti da rade u hrvatskom pravosuđu, dodaje.

„Tu su, prije svega, na udaru bile sudije srpske nacionalnosti i oni su posebno bili primorani da potpisuju izjavu o lojalnosti, to je bila prva selekcija, kada je politika odredila koje će sudije ostati a koje ne. Dakle, pričati o nezavisnom pravosuđu je stvarno iluzorno i ono nikada neće biti nezavisno“, istakao je.

Nakon što je napravljena ta negativna selekcija sudija devedesetih godina, ostalo je odradio nepotizam, kaže gost emisije "Imate riječ".

„Te sudije zapošljavaju svoje sinove, svoje kćerke, svoje rođake, i imate jednu strukturu koju je izuzetno teško probiti.Pod izgovorom nezavisnog saobraćaja, sudije mogu raditi šta im padne na pamet bez ikakve efikasne odgovornosti. To je jedina profesija koja nema odgovornosti“, istakao je Petričić.

Pratite nas i putem Vibera