Аутор филма ''Правосудна мафија''

Петричић за АТВ: Причати о независном правосуђу у Хрватској је стварно илузорно

  • Извор: АТВ
  • 13.03.2024. 20:30

Дарко Петричић, новинар и публициста, аутор документарног филма ''Правосудна мафија'', изјавио је за АТВ да је илузорно причати о независном правосуђу у Хрватској.

Алтернативна телевизија је синоћ емитовала поменути филм и како каже Петричић, наша телевизија се охрабрила на тај потез што многе телевизије у Хрватској нису.

Он је, гостујући у емисији АТВ-а „Имате ријеч“, рекао да је филм  што се тиче државних али и локалних медија у потпуности цензурисан и није се могао приказати до ових времена нити на државним нити на локалним телевизијама. 

„Велике телевизије са националном концесијом су на неки начин под контролом или Владе директно или Министарства које је надлежно за емитовање. Што се тиче малих телевизија, ту је прорадила аутоцензура, да им се не би нешто догодило и да се не би замјерили Влади или судовима и судијама, они превентивно не желе емитовати филм. Комунизам и социјализам је био дјечије игралиште у односу на тренутну цензуру која влада у Хрватској. Она није нигдје проглашена, али је присутна“, рекао је Петричић.

Медиј из Републике Српске, Алтернативна телевизија, се охрабрила и без обзира на компликације које би се могле појавити приказивањем филма, одлучила га је емитовати, истакао је он.

„Наједанпут су се и наши медији охрабрили, појавила се одређена заинтересованост за тај филм. У Хрватској гледам програм АТВ-а и ту могу доћи до неких информација које су ми потребне и на том вам велика хвала“, казао је он.

Филм ''Правосудна мафија'' је завршен почетком 2023. године и након тога је кренула Петричићева турнеја по малим мјестима у Хрватској, библиотекама и дворанама гдје је филм приказан публици.

„Током приказивања људи су причали о неким својим искуствима из правосуђа тако да сам ја одмах покупио нове информације за наставак који ће ускоро услиједити. Филм обрађује раздобље од 1990-тих година, дакле, од распада Југославије, осамостаљења Хрватске па до данас. Оно што је заједничко Хрватској, БиХ и Србији јесте да су та републичка или новодржавна правосуђа настала заправо на основама и законима бивше Југославије, само су донесене козметичке промјене“, казао је Петричић.

Међутим, оно што се у Хрватској догодило је била једна врло ружна епизода из хрватске самосталности, каже Петричић. Са доласком нове власти ХДЗ-а и њихових сарадника тражена је лојалност од судија који су хтјели наставити да раде у хрватском правосуђу, додаје.

„Ту су, прије свега, на удару биле судије српске националности и они су посебно били приморани да потписују изјаву о лојалности, то је била прва селекција, када је политика одредила које ће судије остати а које не. Дакле, причати о независном правосуђу је стварно илузорно и оно никада неће бити независно“, истакао је.

Након што је направљена та негативна селекција судија деведесетих година, остало је одрадио непотизам, каже гост емисије "Имате ријеч".

„Те судије запошљавају своје синове, своје кћерке, своје рођаке, и имате једну структуру коју је изузетно тешко пробити.Под изговором независног саобраћаја, судије могу радити шта им падне на памет без икакве ефикасне одговорности. То је једина професија која нема одговорности“, истакао је Петричић.

Пратите нас и путем Вибера