Slovenija i Hrvatska

Privremena suspenzija Šengena na granici sa Slovenijom: Policajci zaustavljaju vozila i legitimišu putnike

  • Izvor: Anadolija
  • 21.10.2023. 12:56

Nakon odluke Vlade Slovenije, na graničnim prelazima između Slovenije i Hrvatske na snazi je desetodnevna mjera suspenzije šengenskog režima zbog povećane opasnosti od terorizma.

Mjera slovenačke Vlade o suspenziji Šengena na granici s Hrvatskom na snazi je od ponoći i trajaće narednih deset dana, do 30. oktobra, što je period u kojem će slovenačka strana odlučiti hoće li suspenziju produžiti ili će ponovno otvoriti granicu za sve putnike koji iz Hrvatske ulaze u Sloveniju.

Na jednom od frekventnijih graničnih prelaza Bregana - Obrežje od jutros se stvaraju manji redovi jer policajci, zavisno od procjene, legitimišu putnike u ličnim vozilima, kombijima i autobusima, a na ulazu za kamionski saobraćaj na red jutros čeka desetak kamiona čije tovarne prostore slovenački carinici pregledavaju, u skladu sa procjenama.

Pokušaj terorističkog napada u Sloveniji

Pokušaj terorističkog napada u Sloveniji

Veći dio vozila ipak prolazi bez zaustavljanja, nakon vizualne procjene policajaca, tako da se ipak ne očekuju preveliki redovi na ulasku u Sloveniju, kakvi su bili redovni pojava do pristupanja Hrvatske u Šengen, od 1. januara ove godine.

Slovenačka policija otvorila je 12 graničnih prelaza za međunarodni  putnički i teretni saobraćaj na granici s Hrvatskom te dva prelaza na granici s Mađarskom. Za državljane Еvropske unije biće otvoreno dodatnih 18 slovenačkih graničnih prelaza.

Predsjednik Vlade Hrvatske Andrej Plenković istaknuo je kako je riječ o mjeri koja je u skladu sa zakonima o Šengenu, kako se uvodi zbog povećanih bezbjednosnih prijetnji za države članice te kako ne znači ukidanje Šengena, nego njegovo privremeno stavljanje van snage.

Nova kuga stiže u Bijeljinu

Nova kuga stiže u Bijeljinu

Devet zemalja, članica Еvropske unije i Šengena, od nedavno je uvelo ponovne kontrole na unutarnjim granicama.

Istu mjeru identičnog vremenskog trajanja od ponoći je uvela i Italija prema susjednoj Sloveniji s ciljem intenzivnije kontrole ulazaka u zemlju nakon terorističkih napada u Briselu i Francuskoj, ratnih sukoba na Bliskom istoku te povećanog priljeva migranata na spoljne granice šengenskog prostora.

Pratite nas i putem Vibera

  • 08:00 Еmisija: Agrar

    Aktuelne priče iz svijeta domaće i regionalne poljoprivrede.

  • 08:30 Еmisija: ATV jutro

    Aktuelne teme, najnovije informacije i zanimljivosti iz zemlje i svijeta.

  • 10:00 Autošop magazin

    Za ljubitelje automobilizma, auto tržišta i najnovijih informacija o vašem ljubimcu.

  • 10:30 Lovački saveti (R)

    TV serijal "Lovački saveti" se bavi savetima za lovce i one koji bi to da postanu.

  • 11:30 Еmisija: Agrar (R)

    Aktuelne priče iz svijeta domaće i regionalne poljoprivrede.

  • 11:55 Vijesti

    Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta svaki radni dan.