Crna Gora

Propao pokušaj smjene: Andrija Mandić ostaje predsjednik Skupštine!

  • 11.03.2024. 17:27

Skupština Crne Gore nije izglasala smjenu predsjednika Andrije Mandića, što je bila inicijativa koju je podnijela opoziciona Demokratska partija socijalista.

Za smjenu Mandića glasalo je 27 poslanika, protiv 44.

Podsjetimo, iako je vladajući Pokret Еvropa sad najprije najavio da neće dozvoliti da inicijativa o smjeni Mandića uopšte dođe na dnevni red, to se ipak dogodilo.

Na insistiranje Mandića, šef poslaničkog kluba Pokreta Еvropa sad (PЕS) Vasilije Čarapić povukao je prijedlog da se Inicijativa dijela opozicije, predvođene DPS-om o smjeni Mandića, skine sa dnevnog reda današnjeg zasjedanja.

Mandić je na raspravi predsjedavanje skupštinom prepustio kolegi i javio se za riječ kao poslanik.

Kako je napomenuo, rasprava o njegovoj smjeni vodi se zbog posjete predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika i zbog toga što je u svoj kabinet postavio istorijsku zastavu Crne Gore.

Pozvao se na riječi Stjepana Mitrovog Ljubiše koji kroz lik Kanjoša Macedonovića Mlecima kaže: "Draga gospodo, bolji i više pođoše boljima i višima, a ja jedva vas dopadoh".

"Takav sam – kakav sam, ne bih se mijenjao ni sa kim od vas kao što se ni vi ne biste mijenjali sa mnom", poručio je Mandić.

Poručio je da želi zbog građana Crne Gore da oštre rečenice i formulacije pokušaju da izbjegnu u budućnosti.

"Koristim priliku da se zahvalim građanima Cetinja, jer od onih koji su protestovali, najmanje je bilo sa Cetinja", rekao je Mandić.

Mandić je kazao da je prvi među jednakima u parlament koji su uradili veliki posao, odblokirali pravosuđe, te da se to vrednuje u Briselu.

On je poručio da Oliver Varhelji više zna šta je Еvropa od crnogorske opozicije, i da Brisel vrijednuje ono što je Mandić uradio tokom rada na čelu parlamenta.

"Ništa nisam ukrao, nikoga nisam povrijedio, svakoga mogu da pogledam u oči", rekao je Mandić.

Mandić je kazao da nema ni pred kim da beži, niti da se crveni.

"Ja sam uvijek za raspravu. Ne bježim ni od kakve tačke dnevnog reda, ali razumijem pravo najjačeg kluba koji ne želi da se raspravlja o tačkama koje nas udaljavaju od osnovnog cilja ove većine. Što se mene tiče ovo može da bude prva tačka", naveo je Mandić.

Pratite nas i putem Vibera