Црна Гора

Пропао покушај смјене: Андрија Мандић остаје предсједник Скупштине!

  • 11.03.2024. 17:27

Скупштина Црне Горе није изгласала смјену предсједника Андрије Мандића, што је била иницијатива коју је поднијела опозициона Демократска партија социјалиста.

За смјену Мандића гласало је 27 посланика, против 44.

Подсјетимо, иако је владајући Покрет Европа сад најприје најавио да неће дозволити да иницијатива о смјени Мандића уопште дође на дневни ред, то се ипак догодило.

На инсистирање Мандића, шеф посланичког клуба Покрета Европа сад (ПЕС) Василије Чарапић повукао је приједлог да се Иницијатива дијела опозиције, предвођене ДПС-ом о смјени Мандића, скине са дневног реда данашњег засједања.

Мандић је на расправи предсједавање скупштином препустио колеги и јавио се за ријеч као посланик.

Како је напоменуо, расправа о његовој смјени води се због посјете предсједника Републике Српске Милорада Додика и због тога што је у свој кабинет поставио историјску заставу Црне Горе.

Позвао се на ријечи Стјепана Митровог Љубише који кроз лик Кањоша Мацедоновића Млецима каже: "Драга господо, бољи и више пођоше бољима и вишима, а ја једва вас допадох".

"Такав сам – какав сам, не бих се мијењао ни са ким од вас као што се ни ви не бисте мијењали са мном", поручио је Мандић.

Поручио је да жели због грађана Црне Горе да оштре реченице и формулације покушају да избјегну у будућности.

"Користим прилику да се захвалим грађанима Цетиња, јер од оних који су протестовали, најмање је било са Цетиња", рекао је Мандић.

Мандић је казао да је први међу једнакима у парламент који су урадили велики посао, одблокирали правосуђе, те да се то вреднује у Бриселу.

Он је поручио да Оливер Вархељи више зна шта је Европа од црногорске опозиције, и да Брисел вриједнује оно што је Мандић урадио током рада на челу парламента.

"Ништа нисам украо, никога нисам повриједио, свакога могу да погледам у очи", рекао је Мандић.

Мандић је казао да нема ни пред ким да бежи, нити да се црвени.

"Ја сам увијек за расправу. Не бјежим ни од какве тачке дневног реда, али разумијем право најјачег клуба који не жели да се расправља о тачкама које нас удаљавају од основног циља ове већине. Што се мене тиче ово може да буде прва тачка", навео је Мандић.

Пратите нас и путем Вибера

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 14:00 Емисија: Ћирилица (Р)

    Провокативна питања и још провокативнији одговори, бујица опречних ставова и речи, теорије и докази, неоткривено – све носи уреднички потпис Марића који на интересантан начин сучељава различита мишљења и огољава стварност.

  • 16:10 По свијету са Робертом (Р)

    По свијету са Робертом (Р)

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 17:00 Серија: Вода у праху (12+) (Р)

    ''Напета португалско-галицијска серија 'Вода у праху' стиже у наш програм и можемо само рећи - из епизоде у епизоду напетост ће расти до усијања!

  • 17:50 Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)

    ''Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)