Zadar

Sraman slučaj u Hrvatskoj: Hoće da uklone spomenik zbog ćirilice

  • Izvor: RTL
  • 10.10.2023. 14:03

Potez lokalnog komunalnog preduzeća u zadarskom zaleđu izazvao je novi spor oko ćirilice jer su tražili da se ukloni nadgrobni spomenik na kojem je natpis na ćirilici, piše RTL. 

Nalog je izdalo komunalno poduzeće koje upravlja grobljem u mjestu Poljica, u Opštini Vrsi.

Zdenko Kojić, direktor firme Vrsi infrastruktura ispričao je kako je zvanično pismo latinica, a neko drugo pismo u Hrvatskoj može koristiti manjina koja čini 30 odsto stanovništva, što ovdje nije slučaj, kaže.

Tvrdi da se radi o porodici pokojnka koja živi u Holandiji te da su porijeklom iz sela koje pripada Ninu, ali mještanima su Vrsi dali da se ukopavaju na njihovom groblju. 

"To je za mene nepoštivanje Republike Hrvatske koja je praktično i njegova domovina. Jer, otići i dati svim portalima u Srbiji taj naš dopis, a ne doći se oglasiti ovdje kod nas, da vidimo da probamo riješiti taj dopis, taj problem. Apsolutno smatram da je cilj provokacija jer je ovo iritiralo i mještane pravoslavne vjere u Poljicima", kaže direktor Zdenko Kojić koji priznaje i da ne zna kakva bi odluka bila da je ćirilični natpis postavio neko od stalnih mještana njihove opštine.


Od sestre na hematologiji do pacijenta: Kako je Banjalučanka pobijedila rak

Od sestre na hematologiji do pacijenta: Kako je Banjalučanka pobijedila rak

Mještanka Višnja za RTL je rekla kako ne vidi problem ako ljudi žele staviti natpis na ćirilici i da to nije trebalo zabraniti. 

"Ko zna čitati, pročitaće, ko ne zna, preskočiće", rekla je, a sumještanin Marinko kaže da svako zaslužuje imati spomenik kakav želi.

"Mislim da neko ko se kopa u Hrvatskoj, može mu se pisati bilo kojim pismom, pa i ćirilicom. Ipak", rekao je. 

Mještanin Mojmir kaže da ćiriličnih natpisa nije bilo ni na starom groblju jer se srpska zajednica uvijek služila latinicom. 

Kako RTL navodi, porodica pokojnika ne želi ukloniti spomenik, pa se još ne zna kako će riješiti ovaj spor.


(Foto: RTL)

Pratite nas i putem Vibera

  • 20:30 Serija: Od jutra do sutra (12+)

    ' ''Od jutra do sutra' u režiji Mihajla Vukobratovića zapravo je adaptacija argentiske serije 'Uspješni Pelsovi', i prati život iza i ispred kamera omiljenog TV para, Srne i Marka.

  • 21:00 Serija: Nasljednici (12+)

    ''Danska serija 'Nasljednici', otvara priču o porodici poznate i ekscentrične umjetnice, Veronike, koja nakon smrti svoju djecu stavlja na veliki ispit života. Gro, Frederik i Еmil očekuju pravednu podjelu imanja, no sve što je majka imala, ostavlja vanbračoj ćerci Signe.

  • 22:00 Film

    ''''Film

  • 00:10 Noćni program

    Noćni program