Predsjednik SNS-a

Srbi i dalje diskriminisani u Crnoj Gori

  • 18.06.2018. 17:14

Diskriminacija Srba u Crnoj Gori je nastavljena, a raniji zahtjevi Srpskog nacionalnog savjeta /SNS/ Ombudsmanu i drugim crnogorskim državnim institucijama da pripadnici srpskog naroda budu zaštićeni nisu uvaženi, saopštio je predsjednik SNS-a Momčilo Vuksanović.

On je podsjetio da je prošlo skoro godinu od kada je Zaštitnik ljudskih prava i sloboda uputio preporuku Skupštini, Vladi i Vrhovnom sudu Crne Gore da normativno urede i konkretizuju ustavnu garanciju ravnopravnosti ćiriličnog i latiničnog pisma, ali da na tom planu ništa kvalitetno nije riješeno. 

"Srpski jezik koji je, prema podacima sa poslednjeg popisa, maternji jezik najvećeg broja građana u Crnoj Gori u potpunosti je preimenovan", naglasio je Vuksanović u pismu Zaštitnik ljudskih prava i sloboda. 

Ćirilično pismo, prema njegovim riječima, iako je po Ustavu ravnopravno, još ima samo status dozvoljenog, ali ne i obavezujućeg. 

on ukazuje da je veoma zabrinjavajuće da se državne institucije ne izjašnjavaju i ne uvažavaju preporuke Ombudsmana. 

"SNS, koji pokušava putem institucija sistema da obezbijedi ravnopravan status srpskog naroda u Crnoj Gori i njegovu zaštitu od galopirajuće asimilacije, više zabrinjava nastavak očigledne diskriminacije", navodi Vuksanović. 

Diskriminacija se, prema riječima Vuksanovića, ogleda u potpunoj blokadi fonda za zaštitu i ostvarivanje manjinskih prava, koja je nastala nakon donošenja Zakona o ljudskim i manjinskim pravima u maju prošle godine, koji nije sproveden. 

"Ova namjerna sporost državne administracije proizvela je nemogućnost realizacije projekata koji su od izuzetnog značaja za očuvanje identiteta srpskog naroda u Crnoj Gori, obilježavanja nacionalnih praznika, organizovanja kulturnih aktivnosti i očuvanja srpskih medija", smatra Vuksanović. 

On je ocijenio da su "srpski mediji, ovakvim odnosom vlasti, dovedeni na ivicu opstanka". 

"Tu nije kraj torturi i diskriminaciji aktuelne vlasti prema srpskom narodu", rekao je Vuksanović. 

Prema njegovim riječima, zastupljenost u državnim institucijama, lokalnoj samoupravi i u privatnom sektoru više se ne mjeri procentima, već pojedinačnim slučajevima.

  • 21:00 Serija: Od jutra do sutra (12+)

    ''''Od jutra do sutra' u režiji Mihajla Vukobratovića zapravo je adaptacija argentiske serije 'Uspješni Pelsovi', i prati život iza i ispred kamera omiljenog TV para, Srne i Marka.

  • 21:45 Serija: Ko te šiša (12+)

    Humoristična hrvatska serija 'Ko te šiša' prati Žigmunda, vlasnika staromodnog frizerskog salona 'Salon za gospodu' i Božicu, vlasnicu modernog salona za dame 'Kolet', koji se nalaze jedan prekoputa, na jednom zagrebačkom trgu, a dijeli ih samo kafanica 'Pri Taubeku'.

  • 22:15 Večernje vijesti

    Pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta.

  • 22:30 Serija: Еl Čapo (16+)

    *Serija: Еl Čapo (16+)

  • 23:30 Serija: Red Rok

    Serija: Red Rok