Jadransko more

Talasi izbacili zloglasnog stvora na obalu Hrvatske - najavljuje prirodne katastrofe

  • Izvor: Kurir
  • 05.03.2024. 08:43

Monstrum koji može da naraste i do osam metara dužine uhvaćen je u Jadranskom moru!

Institut za okeanografiju i ribarstvo iz Splita saopštio je da su tokom protekle zime dobili informacije o pronalasku čak četiri ribe veslače.

Riba trakastog tela, čiji je latinski naziv Regalecus glesne, najduža je koštana riba na svijetu, može da dostigne dužinu od osam metara, a prema nekim izvorima može i znatno više da naraste.

Može se naći u svim svjetskim morima. Poznata je i pod nazivom kralj haringa ili riba vrpca.

"Zanimljivo je da su susreti sa ovom vrstom ribe izuzetno rijetki bez obzira na njenu veličinu. O tome najbolje govori podatak da je prije nedavnih nalaza zabilježena samo tri puta u Jadranu. To znači da smo u proteklih nekoliko mjeseci više nego udvostručili broj poznatih nalaza. Pronalaženje relativno velikog broja primjeraka je zaista neobično. Do sada je zabilježeno samo oko 60 susreta sa ovom vrstom na cijelom Mediteranu i to uglavnom u njegovom zapadnom dijelu“, saopštio je Institut za okeanografiju i ribarstvo.

Neobična riba svoj život provodi u dubinama gdje se hrani planktonskim organizmima, manjim ribama, glavonošcima... Uglavnom se hrani pasivnim "lebdenjem" u vertikalnom položaju.

Zbog takvog načina života ribu je teško uočiti ronjenjem, a nema ni alata za pecanje koji bi je lako ulovili. Zato su sa njom najčešći susreti kad se iz nekog razloga nasukaju na obalu.

Čak tri nedavno pronađene jedinke otkrivene su na obali Jadrana.

Riba trakastog tijela, koja prema japanskom narodnom vjerovanju najavljuje prirodne katastrofe kad izađe iz dubina, podsjetimo, nedavno je prestravila mještane jednog filipinskog naselja.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi:
  • 14:45 Serija: Od jutra do sutra (12+) (R)

    ''''Od jutra do sutra' u režiji Mihajla Vukobratovića zapravo je adaptacija argentiske serije 'Uspješni Pelsovi', i prati život iza i ispred kamera omiljenog TV para, Srne i Marka.

  • 15:30 Serija: Krvavo cvijeće (12+)

    Strasna ljubavna priča dvoje pojedinaca.

  • 16:30 Vijesti u 16:30

    Pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta.

  • 16:50 Centar dana

    Volite popodne? Važno vam je da nakon napornog dana odahnete uz aktuelne teme, zabavu i savim nove i neobične priče iz cijelog svijeta? Uživate u programu koji okuplja interesantne goste i regionalne zvijezde?

  • 18:20 Еmisija: Еnergo klub

    Relevantne aktuelnosti iz oblasti proizvodnje električne energije.

  • 18:55 Marketing

    Blok ekonomsko-propagandnog programa.