Јадранско море

Таласи избацили злогласног створа на обалу Хрватске - најављује природне катастрофе

  • Извор: Курир
  • 05.03.2024. 08:43

Монструм који може да нарасте и до осам метара дужине ухваћен је у Јадранском мору!

Институт за океанографију и рибарство из Сплита саопштио је да су током протекле зиме добили информације о проналаску чак четири рибе веслаче.

Риба тракастог тела, чији је латински назив Регалецус глесне, најдужа је коштана риба на свијету, може да достигне дужину од осам метара, а према неким изворима може и знатно више да нарасте.

Може се наћи у свим свјетским морима. Позната је и под називом краљ харинга или риба врпца.

"Занимљиво је да су сусрети са овом врстом рибе изузетно ријетки без обзира на њену величину. О томе најбоље говори податак да је прије недавних налаза забиљежена само три пута у Јадрану. То значи да смо у протеклих неколико мјесеци више него удвостручили број познатих налаза. Проналажење релативно великог броја примјерака је заиста необично. До сада је забиљежено само око 60 сусрета са овом врстом на цијелом Медитерану и то углавном у његовом западном дијелу“, саопштио је Институт за океанографију и рибарство.

Необична риба свој живот проводи у дубинама гдје се храни планктонским организмима, мањим рибама, главоношцима... Углавном се храни пасивним "лебдењем" у вертикалном положају.

Због таквог начина живота рибу је тешко уочити роњењем, а нема ни алата за пецање који би је лако уловили. Зато су са њом најчешћи сусрети кад се из неког разлога насукају на обалу.

Чак три недавно пронађене јединке откривене су на обали Јадрана.

Риба тракастог тијела, која према јапанском народном вјеровању најављује природне катастрофе кад изађе из дубина, подсјетимо, недавно је престравила мјештане једног филипинског насеља.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 17:00 Серија: Вода у праху (12+) (Р)

    ''Напета португалско-галицијска серија 'Вода у праху' стиже у наш програм и можемо само рећи - из епизоде у епизоду напетост ће расти до усијања!

  • 17:50 Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)

    ''Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)

  • 18:20 Серија: Љубавни залогаји (12+) (Р)

    Домаћи ситком ’Љубавни залогаји’ у режији Милорада Милиновића узбудљива је авантура два пријатеља Џонија и Шукија који на Дорћолу отварају ресторан ’на црно’, а који носи исти назив као и овај симпатични ситком.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.