Urednik lista "Dan"

Tužilaštvo odbacilo istragu za ubistvo Duška Jovanovića

  • 23.05.2019. 11:36

Specijalno tužilaštvo u Crnoj Gori odbacilo je kao neosnovanu prijavu, odnosno izvještaj koji je sačinio privatni detektiv povodom istrage ubistva vlasnika i urednika podgoričkog lista "Dan" Duška Jovanovića.

U saopštenju tog tužilaštva navodi se da je izvještaj odbačen nakon detaljne istrage u koju su bile uključene i italijanske vlasti, te forenzičari iz Vizbadena i Danilovgrada. 

"Na osnovu svih prikupljenih dokaza i odrađenih provjera nema ni osnova sumnje da su lica, koja se u izvještaju detektiva pominju kao organizatori i pomagači, učestvovala u ubistvu urednika `Dana`", ističe se u saopštenju. 

Detektiv koji je sačinio izvještaj tražio je da posredstvom međunarodne pravne pomoći bude upoređen DNK italijanskih državljana koji su, kako tvrdi, učestvovali u ubistvu Jovanovića sa tragovima koji su pronađeni na pušci koja je slata u Vizbaden. 

Postupajući prema naredbi Specijalnog državnog tužilaštva od 12. februara, tom organu je dostavljen izvještaj DNK vještačenja. 

"Nakon analize tog izvještaja, kao i svih do sada prikupljenih podataka i dokaza, ocijenjeno je da ne postoji osnovana sumnja da su Đuzepe Đordano, Antonio Prikoko i Điole Karmelo Manđola, koji su u detektivskom izvještaju označeni kao neposredni izvršioci, izvršili krivično djelo teško ubistvo, kao i drugo krivično djelo za koje se gonjenje preduzima po službenoj dužnosti", naveli su iz Tužilaštva. 

Iz te pravosudne institucije dodali su da ni u pogledu tvrdnji o organizatorima i pomagačima koji se navode u izvještaju nisu utvrđene činjenice koje bi ukazivale na osnov sumnje da su ta lica na bilo koji način učestvovala u ubistvu Jovanovića. 

U izvještaju se pominje i Damir Mandić, koji je za saučesništvo u ubistvu urednika "Dana" osuđen na 19 godina zatvora.