Mitropolit Joanikije

"Nastavak Njegoševe borbe za slobodu i dostojanstvo"

  • Izvor: SRNA
  • 12.11.2023. 22:00

Njegovo visokopreosveštenstvo mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije istakao je da večerašnja "Velika skupština uoči Dana Njegoševog" u Nikšiću predstavlja nastavak borbe za slobodu i dostojanstvo koja je nastala iz Njegoševog puta i njegove borbe.

Vladika Joanikije je na svečanoj akademiji pod nazivom "Velika skupština uoči Dana Njegoševog" u Parohijskom domu u Nikšiću podsjetio na Njegoševe stihove "svud okolo tama pritisnula, a nas jedne sunce grije".

Mitorpolit je dodao da će ta tama nestati kada se na Lovćen vrati skupština, odnosno Njegoševa kapela, gdje će njegove svete mošti naći mir.

Vladika je napomenuo da su litije 2020. godine, borba za slobodu i dostojanstvo, nastale iz Njegoševog puta, iz njegove borbe.

"Ova divna skupština je nastavak tih događaja", rekao je mitropolit Joanikije.

Predsjednik opštine Nikšić Marko Kovačević istakao je da Crne Gore ne može biti bez Njegoša. 

Ovo su najpoželjnije destinacije u Еvropi

Ovo su najpoželjnije destinacije u Еvropi

"Oni koji se tome protive, nemaju problem sa nama, nego sa njegovim stihovima", rekao je Kovačević i napomenuo da je donesena odluka da se podigne spomenik Njegošu u Nikšiću.

Navodeći da se kod nekih Njegoš voli, ali se bježi od njegovog djela, Kovačević je rekao da je bjekstvo od Njegoševe riječi "zarobljavanje sebe u tuđina".

Predsjednik Srpskog pokreta Njegoš, pisac Branislav Baćović rekao je da im je čast što imaju priliku da prisustvuju obilježavanju Njegoševih dana u Crnoj Gori.

"Vjerujem da ćemo dočekati dan kada će Njegoševa kapela opet osvanuti na Lovćenu", rekao je Baćović.

Predsjednik Književnog društva "Njegoš", pisac Milutin Mićović rekao je da vrijeme prolazi, a Njegoševa riječ ostaje vječno.

Manifestacija "Njegošev dan" počela je u petak, 10. novembra, u Njegoševoj svečanoj sali u Mitropoliji crnogorsko-primorskoj na Cetinju, gdje je održano književno veče.

Fejsbukom kruži lažna objava: Korisnici, OPRЕZ!

Fejsbukom kruži lažna objava: Korisnici, OPRЕZ!

Juče je u Narodnoj biblioteci "Radosav Ljumović" u Podgorici organizovan okrugli sto o temi "Njegoš i crnogorske podjele".

Književno-duhovnu manifestaciju organizuje Književno društvo "Njegoš" i Mitropolija crnogorsko-primorska.

Svečanom akademijom u Nikšiću večeras je završena trodnevna kulturno-duhovna manifestacija "Njegošev dan", posvećena velikom srpskom pjesniku i vladici Petru Drugom Petroviću.

Crna Gora sutra obilježava dan rođenja pjesnika i vladara Petra Drugog Petrovića Njegoša, koji se od 2022. godine obilježava kao državni praznik.

Pratite nas i putem Vibera

  • 16:30 Vijesti u 16:30

    Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta svaki radni dan.

  • 16:50 Centar dana

    ''Volite popodne? Važno vam je da nakon napornog dana odahnete uz aktuelne teme, zabavu i savim nove i neobične priče iz cijelog svijeta? Uživate u programu koji okuplja interesantne goste i regionalne zvijezde?

  • 18:20 Еmisija: Po svijetu sa Robertom Dacešinom

    '''Еmisija: Po svijetu sa Robertom Dacešinom

  • 18:55 Marketing

    Blok ekonomsko-propagandnog programa.

  • 19:00 ATV Vijesti

    Centalna informativna emisija ATV-a u kojoj donosimo pregled najvažnijih informacija i događaja iz zemlje, regiona i svijeta tačno u 19 časova.

  • 20:00 Tet a tet sa Tatjanom Trninić

    ''Koliko znate o onima koji žive pod budnim okom javnosti?Znate li o čemu maštaju, šta su sve prošli, u čemu uživaju, šta rade kada su potpuno sami? Koje tajne su spremni da otkriju? Koliko su spremni da se ogole?