Митрополит Јоаникије

"Наставак Његошеве борбе за слободу и достојанство"

  • Извор: СРНА
  • 12.11.2023. 22:00

Његово високопреосвештенство митрополит црногорско-приморски Јоаникије истакао је да вечерашња "Велика скупштина уочи Дана Његошевог" у Никшићу представља наставак борбе за слободу и достојанство која је настала из Његошевог пута и његове борбе.

Владика Јоаникије је на свечаној академији под називом "Велика скупштина уочи Дана Његошевог" у Парохијском дому у Никшићу подсјетио на Његошеве стихове "свуд около тама притиснула, а нас једне сунце грије".

Миторполит је додао да ће та тама нестати када се на Ловћен врати скупштина, односно Његошева капела, гдје ће његове свете мошти наћи мир.

Владика је напоменуо да су литије 2020. године, борба за слободу и достојанство, настале из Његошевог пута, из његове борбе.

"Ова дивна скупштина је наставак тих догађаја", рекао је митрополит Јоаникије.

Предсједник општине Никшић Марко Ковачевић истакао је да Црне Горе не може бити без Његоша. 

Ово су најпожељније дестинације у Европи

Ово су најпожељније дестинације у Европи

"Они који се томе противе, немају проблем са нама, него са његовим стиховима", рекао је Ковачевић и напоменуо да је донесена одлука да се подигне споменик Његошу у Никшићу.

Наводећи да се код неких Његош воли, али се бјежи од његовог дјела, Ковачевић је рекао да је бјекство од Његошеве ријечи "заробљавање себе у туђина".

Предсједник Српског покрета Његош, писац Бранислав Баћовић рекао је да им је част што имају прилику да присуствују обиљежавању Његошевих дана у Црној Гори.

"Вјерујем да ћемо дочекати дан када ће Његошева капела опет осванути на Ловћену", рекао је Баћовић.

Предсједник Књижевног друштва "Његош", писац Милутин Мићовић рекао је да вријеме пролази, а Његошева ријеч остаје вјечно.

Манифестација "Његошев дан" почела је у петак, 10. новембра, у Његошевој свечаној сали у Митрополији црногорско-приморској на Цетињу, гдје је одржано књижевно вече.

Фејсбуком кружи лажна објава: Корисници, ОПРЕЗ!

Фејсбуком кружи лажна објава: Корисници, ОПРЕЗ!

Јуче је у Народној библиотеци "Радосав Љумовић" у Подгорици организован округли сто о теми "Његош и црногорске подјеле".

Књижевно-духовну манифестацију организује Књижевно друштво "Његош" и Митрополија црногорско-приморска.

Свечаном академијом у Никшићу вечерас је завршена тродневна културно-духовна манифестација "Његошев дан", посвећена великом српском пјеснику и владици Петру Другом Петровићу.

Црна Гора сутра обиљежава дан рођења пјесника и владара Петра Другог Петровића Његоша, који се од 2022. године обиљежава као државни празник.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 08:30 Емисија: АТВ јутро

    Актуелне теме, најновије информације и занимљивости из земље и свијета.

  • 10:00 Серија: Истине и лажи (12+)

    Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 11:00 Кето кухињица

    Ужине или комплетни оборци прилагођени кето исхрани са ниским удјелом угљених хидрата.

  • 11:15 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:30 Емисија: Аграр (Р)

    Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде.

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.